Aangepaste stamcellen bestoken tumor

Getty Images

UTRECHT - Onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn er samen met Amerikaanse collega’s in geslaagd om cellen bij muizen te bewapenen met antitumormiddelen. De cellen blijven de tumor ter plaatse bestoken waardoor deze na een aantal dagen is verdwenen.

De Utrechtse onderzoekers werken samen met wetenschappers van het Massachusetts General Hospital van de Harvard University. Voor hun onderzoek gebruikten ze neurale stamcellen uit de muis. Deze werden zo aangepast dat ze speciale eiwitten aanmaken, zogenaamde nanobodies, die zich binden aan de tumorcellen en deze vervolgens vernietigen

​Tumor verdwijnt De therapeutische stamcellen werden ingebracht bij de tumor en zij produceerden de nanobodies lokaal. Na vijf dagen was de tumor verdwenen. De onderzoekers verwachten dat deze techniek in de toekomst gebruikt kan worden om tumoren in de mens te bestrijden.

Hersentumoren "We richten ons nu op hersentumoren", zegt Paul van Bergen en Henegouwen. "Die zijn op dit moment lastig te behandelen met medicijnen omdat de bloed-hersenbarrière de antitumormiddelen tegenhoudt. Door de therapeutische stamcellen bij de tumor in de hersenen te plaatsen, kunnen ze ter plaatse hun werk doen."

Nieuwe therapie Het onderzoek legt een basis voor een nieuwe therapie tegen kanker, maar er is nog een lange weg te gaan. "We staan nog voor een aantal uitdagingen. Zo moet blijken of de techniek ook werkt bij de mens. Ook moet deze techniek worden uitgebreid naar andere tumortypen. Als alles goed gaat, zal het zeker tien jaar duren voordat deze methode toepasbaar is in de kliniek."
 
Deze resultaten verschenen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bron 
  • Universiteit Utrecht