De Duitse keuken: gezond genieten

Lekker en lokaal

man en vrouw aan het eten
©DZT/Christoph Jorda; ©DZT/Florian Trykowski; ©DZT/Günter Standl;©Bayern.by/Gert Krautbauer

Kuren in Duitsland betekent niet alleen ontspannen op topniveau, maar ook genieten van de lokale keuken. En dat is geen culinair afzien, integendeel zelfs. Een goede reden om tijdens een wellnessvakantie je eetgewoonten eens onder de loep te nemen en zo je gezondheid een extra boost te geven!

Een van de vijf pijlers van de 200 jaar geleden geboren Sebastian Kneipp was een gezond dieet. Zijn visie daarop komt aardig overeen met de huidige trend van gezond eten met pure, onbewerkte ingrediënten. En daar weten ze in de Duitse kuuroorden alles van.

Veel chefs in deze kuuroorden werken met regionale producten uit de biologische landbouw en draaien hun hand niet om voor veganistische of vegetarische toprecepten. Bovendien werken ze met veel kruiden en zijn ze creatief met geneeskrachtige planten. Ook mensen met intoleranties of allergieën komen makkelijk - en smakelijk - aan hun trekken. Vaak zijn er bijvoorbeeld lactose- en glutenvrije maaltijden beschikbaar. Daarbij is bij alle maaltijden seizoensgebondenheid een belangrijk criterium geworden, want wat vers van de aarde of van de boom komt, smaakt gewoon het lekkerst en bevat de waardevolste ingrediënten. Zelfs de Duitse klassiekers worden door de chefs in een gezonder, lichter jasje gestoken en zijn vaak vleesvrij gemaakt. Daar zijn ze ook goed in, want maar liefst 10 procent van de Duitsers eet overwegend vegetarisch, wat natuurlijk goed is om het risico op te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten te verkleinen. Wordt er wel vlees gebruikt, dan is dat meestal biologisch. Ook vis staat vaak op het menu.

Elk gebied een eigen delicatesse

Het mooie van het eten in de Duitse kuuroorden, is dat het gaat om puur eten, zonder toevoegingen uit pakjes en zakjes en zonder verborgen suiker, smaakversterkers en andere additieven. Echt 'schoon' eten dus. In de biologische teelt wordt ook niet gewerkt met genetische manipulatie of bestrijdingsmiddelen, dus daarvan vind je geen resten in je eten. Omdat de ingrediënten niet alleen seizoensgebonden zijn, maar over het algemeen ook gekozen wordt voor lokale producten, verschillen de regionale keukens in Duitsland enorm van elkaar. Elk gebied heeft zijn eigen delicatessen. Wat te denken van komkommersalade met dille uit Berlijn of snoekbaars met azijn in Beieren of labskaus op de Noordzee. En ook in Duitsland gaan ze mee met de laatste trends op voedingsgebied. Zo wordt er tegenwoordig biologische quinoa geteeld, die weer veel wordt gebruikt in allerhande pokébowls; kleurrijke en smakelijke mixen van salades en groenten in een kommetje. Laat je dus lekker verwennen.

Eten volgens Kneipp of de Ayurvedische leer

Zoals gezegd kun je in vrijwel alle Duitse kuuroorden goed en gezond eten. Maar als je interesse er naar uit gaat, zijn er ook kuuroorden die zich hebben gespecialiseerd in bepaalde kuren. Zo eet je in de Kneipp kuuroorden een menu van volkoren granen, groenten met beperkt gebruik van vlees. Er zijn ook kuuroorden die zich hebben gespecialiseerd in Uyrveda en volgens die leer werken. Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn en de gezondheid van mensen wil verbeteren door lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen. Hierbij wordt vooral gekeken naar je basisenergie, ook wel dosha of constitutie genoemd. Vaak is er door verkeerde voeding, leefstijl of stress een disbalans die zorgt voor lichamelijke klachten. Een ayurvedisch eepatroon afgestemd op jouw constitutie kan helpen om het evenwicht weer te herstellen en het beste uit jezelf te halen.

Dineren volgens Mayr en Schroth

Daarnaast zijn er centra waar ze de Mayr-methode hanteren, ook wel bekend als F.X. Mayr methode of de Mayr kuur. Deze kuur, waarmee actrice Rebel Wilson zoveel afviel, is geschikt voor mensen die wel willen vasten, maar niet helemaal zonder eten willen. De Mayrkuur werd ontwikkeld door de Oostenrijkse arts Dokter Franz Xaver Mayr. Mayr was, onder andere, kuurarts in Stiermarken, in Karlsbad en in Wenen. Door weinig, licht verteerbaar voedsel tot je te nemen, kan je spijsverteringsstelsel zich maximaal toeleggen op haar tweede functie: reiniging. De darmen hebben die rust nodig om fitter te worden en te herstellen. Deze milde reinigingskuur is gebaseerd op een glutenvrij dieet, zonder rauwe groente en fruit.

De Schrothkuur tenslotte, is ontwikkeld door natuurgeneeskundige Johann Schroth. De kuur dient ervoor om het vermogen tot zelfgenezing te ontwikkelen en als holistische methode een positieve invloed op lichaam, geest en ziel te hebben. Wijn maakt onderdeel uit van dit dieet, maar dat geldt ook voor gekookte en gestoomde groenten, gepureerd fruit, rijst, gerst, kruiden, griesmeel, gedroogde pruimen, abrikozen en droge zemelen. Toch is de Schrothkuur geen dieet, maar ontslakt en ontgift het lichaam. Een grote schoonmaak van binnen, een soort vastenkuur.

 

 

Auteur