Vanaf 2024 zit het rotavirusvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma
Vanaf dit jaar is het rotavirusvaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit betekent dat je je baby die in 2024 geboren is, kunt laten vaccineren tegen het rotavirus. Bijwerkingencentrum Lareb vertelt je alles over dit druppelvaccin en de mogelijke bijwerkingen die je kunt verwachten.
Een infectie met het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan maag en darmen. Het is een besmettelijk virus dat via de ontlasting wordt overgedragen op anderen. Vooral jonge kinderen tussen zes en 24 maanden zijn kwetsbaar voor het rotavirus. Kinderen die te vroeg of te klein zijn geboren of een aandoening hebben lopen extra risico op een ernstig beloop van een rotavirusinfectie. Zij kunnen ernstige uitdrogingsverschijnselen krijgen door hevige diarree en braken.
Het rotavirusvaccin
Het rotavirusvaccin is een levend verzwakt vaccin dat in twee doses wordt gegeven, tussen zes en negen weken en rond de drie maanden. Dit vaccin wordt niet zoals de meeste vaccins via een prik toegediend, maar via druppels in de mond. Het rotavirusvaccin is ook geen nieuw vaccin. Het wordt al sinds 2006 in verschillende landen gebruikt. Het vaccin dat in het RVP in Nederland wordt gebruikt heet Rotarix®.
Welke bijwerkingen kan ik verwachten?
Net zoals bij andere vaccinaties, kunnen ook na de rotavirusvaccinaties bijwerkingen ontstaan. Deze ontstaan meestal binnen acht dagen na de vaccinatie. Bijwerkingen die vaak voorkomen zijn diarree en prikkelbaarheid. Soms kan ook buikpijn of winderigheid optreden. De klachten gaan meestal vanzelf over, zonder dat behandeling nodig is. Omdat dit vaccin via druppels in de mond wordt toegediend, ontstaan er geen reacties op de prikplek na rotavirusvaccinatie.
Zeldzame bijwerking: darminvaginatie
In zeer zeldzame gevallen kan er een afsluiting van de darm ontstaan na vaccinatie. Dit heet darminvaginatie. Deze afsluiting doet veel pijn, waardoor kinderen hard kunnen gaan huilen. Ook kan koorts, misselijkheid, overgeven en/of bloed bij de ontlasting voorkomen. Een darminvaginatie ontstaat veelal binnen een week na vaccinatie. Ook zonder vaccinatie kan afsluiting van de darm optreden. Neem bij klachten die passen bij een darminvaginatie altijd meteen contact op met een arts.
Bewaken en monitoren van vaccinveiligheid
Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Bijwerkingencentrum Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken om meer kennis te krijgen over bijwerkingen. Ook de bijwerkingen van het rotavirusvaccin worden gevolgd in een vragenlijstonderzoek genaamd de RVP monitor 2024. Ouders met een kind geboren in 2024 kunnen meedoen met dit onderzoek. Zij ontvangen dan online vragenlijsten met vragen over het beloop van eventuele bijwerkingen van de RVP-vaccinaties tot en met vijf maanden. Kijk voor meer informatie of om je aan te melden op rvpmonitor2024.nl.
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.