De richtlijnen voor het gebruik van plastic flesjes voor babyvoeding moeten worden aangepast. Baby's die met een plastic fles worden gevoed, kunnen namelijk dagelijks meer dan 1 miljoen deeltjes microplastic binnenkrijgen. Hiervoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Dublin, meldt RTL Nieuws.
Volgens de wetenschappers zouden ouders die plastic flessen willen blijven gebruiken, poedermelk op een andere manier moeten gaan klaarmaken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe warmer het water waarin poedervoedsel wordt opgelost (of waarmee de fles is gesteriliseerd), hoe meer microplastics er vrijkomen.
De onderzoekers zeggen nadrukkelijk dat het niet bekend is of deze plasticdeeltjes invloed hebben op de gezondheid van de baby. Ze vinden wel dat dit 'dringend' moet worden onderzocht.
Flesjes schoonmaken
Het advies voor ouders is onder meer om flesjes schoon te maken met koud gesteriliseerd water. Ook kan poedermelk beter worden klaargemaakt in een bakje dat niet van plastic is, om het pas in het flesje te doen als het is afgekoeld. Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.
Hoewel de effecten dus onbekend zijn, vinden de onderzoekers dat sommige richtlijnen moeten worden aangepast. Maar 'het laatste wat we willen, is ouders ten onrechte alarmeren', zegt een van de onderzoekers tegen RTL Nieuws.
Voor het onderzoek hebben ze tien soorten flesjes bekeken en onderzochten ze 12 maanden oude baby's in 48 landen en regio's. De resultaten staan deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Food.
Polypropyleen
Flesjes van de veelgebruikte kunststof polypropyleen kunnen per liter tot 16 miljoen stukjes microplastic loslaten. Gemiddeld krijgen baby's 1,58 miljoen deeltjes per dag binnen.
- RTL Nieuws