Schimmelinfectie van de huid
Een ronde, rode plek met schilfers kan wijzen op ringworm. Dit is een besmettelijke schimmelinfectie van de huid die vooral bij kinderen en jongeren voorkomt. Hoe kom je ervan af?
Er leven altijd schimmels op je huid. Daar merk je niets van, tenzij ze je huid binnendringen en daar een infectie veroorzaken.
Besmetting
Schimmels waar je last van krijgt, zijn meestal schimmels die van een ander mens of dier afkomstig zijn. Dat kan via direct huidcontact gebeuren, maar je kunt ook besmet raken via bijvoorbeeld kleren, een kam, handdoeken, beddengoed en stoelbekleding. Huidschimmelsporen zitten namelijk in haar en huidschilfers. Als deze loslaten, kunnen ze zich verspreiden.
Kinderen lopen nog wel eens ringworm op op school, de kinderopvang of na een bezoek aan een kinderboerderij. Vervolgens kunnen ze hun ouders besmetten. Het heeft trouwens weinig zin om kinderen met ringworm thuis te houden, want ze kunnen hun klasgenoten toch al lang besmet hebben. Informeer wel de school of de kinderopvang zodat andere ouders er alert op zijn.
Minder bescherming
Je huid beschermt je normaal gesproken tegen schimmelinfecties. Ringworm ontstaat als bepaalde schimmels die in de hoornlaag leven, dermatofyten, toch de kans krijgen om je huid binnen te dringen. Dat kan gebeuren als je huid weker is door vocht en warmte. Ook als je huid geïrriteerd of beschadigd is, werkt de bescherming minder goed. En was je je te vaak met zeep, dan poets je het beschermlaagje van je huid.
Mensen met diabetes of een lage weerstand en ouderen zijn bovendien gevoeliger voor schimmelinfecties.
Rode cirkel
Ringworm heeft niets met wormen te maken. Het heet zo omdat je cirkelvormige, roze plekken krijgt met een rode ring aan de buitenkant. Mensen met een donkere huid krijgen lichtbruine plekken met een donkerbruine rand. De rand is vaak wat verdikt. Soms jeukt of schilfert het. De plekken kunnen ook branderig aanvoelen en wat vocht afscheiden.
Zit er een plek op je hoofd, dan breken de haren op de aangedane huid af en ontstaat er soms een kale plek.
Ringworm behandelen
Artsen zien vaak direct dat je ringworm hebt. Is het niet meteen duidelijk, dan wordt er wat materiaal onder de microscoop bestudeerd of opgekweekt in het laboratorium.
Omdat ringworm besmettelijk is, is het slim om voor een goede hygiëne te zorgen als je er last van hebt. Blijf van de plekjes af en was vaak je handen.
Meestal is smeren met een antischimmelcrème van de huisarts of dermatoloog effectief. Werkt dat onvoldoende, dan kan je arts antischimmeltabletten voorschrijven. De huid herstelt zich volledig, maar je bouwt geen resistentie op. Ringworm kan dus altijd terugkomen.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Huidarts
- RIVM
- Huidziekten.nl