Microplastics in voeding en vele andere producten
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: zijn microplastics schadelijk voor je?
Microplastics, je ademt ze in en eet ze op. En helaas, je kunt er niet aan ontkomen, want ze zitten tegenwoordig overal. Zo bevatten bijna negen op de tien cosmeticaproducten microplastics.
Lees ook: microplastics in zonnebrand; hoe herken je ze?
Wat zijn microplastics?
Microplastics - ook wel plastic partikels genoemd - zijn stukjes plastic die in formaat variëren tussen een halve centimeter en deeltjes die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze worden bewust toegevoegd aan cosmeticaproducten. Producenten gebruiken microplastics, zoals shampoo, tandpasta, make-up en zonnebrandcrème om hun producten bijvoorbeeld mooier en beter smeerbaar te maken. Microplastics komen in de natuur door het wassen van bijvoorbeeld kleding, of via afval en zijn inmiddels gevonden van diep in de zee tot hoog in de bergen.
In welke producten zitten microplastics?
- Cosmetica, zoals (vloeibare) make-up, oogschaduw, lippenstift
- Verzorgingsproducten, zoals douchegel, deodorant, gezichtscrème, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrandmiddel
- Schoonmaakproducten, zoals toiletreiniger, schuurmiddel, allesreiniger, (hand)afwasmiddel, vaatwastabletten
- Wasmiddelen, waaronder waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules
- Tuinproducten, zoals kunstmest
- Verf en lak
Bij onderzoek werden ook in veel voedingsmiddelen microplastics gevonden. Bijvoorbeeld in vis, schaal- en schelpdieren, groenten en fruit, zeezout, honing, bier en drinkwater. Via plastic verpakkingsmateriaal komen deze kleine deeltjes plastic in ons voedsel terecht.
Microplastics in je bloed
Onlangs bleek uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat microplastics in het menselijk bloed aanwezig zijn. Eerder was al aangetoond dat mensen via voedsel en water microplastics binnen kunnen krijgen en dat de deeltjes aanwezig kunnen zijn in ontlasting en zelfs in de moederkoek.
Wetenschappers maken zich zorgen om al die plasticdeeltjes in ons lichaam en doen er daarom veel onderzoek naar. Immunoloog Nienke Vrisekoop (UMC Utrecht) praat je in onderstaande video van de Universiteit van Nederland bij over de meest recente kennis en onderzoeken over die piepkleine plastics. Om nu eindelijk antwoord te krijgen op die ene vraag: hoe schadelijk zijn die microplastics nou echt?
- Consumentenbond
- Universiteit van Nederland