Wat te doen na een beet van de paardenvlieg?

Ook bekend als steekvlieg, blinde vlieg, daas en bremster

Paardenvlieg
iStock

De steekvlieg, de blinde vlieg, de daas, de bremster. Allemaal namen voor één en dezelfde plaaggeest: de paardenvlieg. Deze vliegen zijn s​​nel en zeer agressief. Zij voeden zich met het bloed van dieren en mensen. Wat te doen als je gebeten bent door zo'n paardenvlieg?

Een beet van een paardenvlieg kan vervelende klachten veroorzaken zoals pijn, jeuk en zwelling. Alleen de vrouwtjes bijten en zuigen je bloed. Dat gebeurt nadat ze gepaard hebben: ze gaan direct op zoek naar eiwitrijk bloed om hun eitjes te laten rijpen. Paardenvliegen dragen vaak parasieten en ziektekiemen met zich mee, dus een beet is niet ongevaarlijk.

Paardenvliegen komen het meeste voor buiten de grote steden, met name in agrarische gebieden, waar ze een kwelgeest vormen voor met name varkens, koeien, honden en natuurlijk paarden.

Hoe zien paardenvliegen eruit?

De paardenvlieg is een grote, donkere, harige vlieg die graag bijt. Soms hebben ze felgekleurde vlekken. Deze vliegende monstertjes zijn ongeveer 1 cm tot 2,5 cm groot. De vrouwelijke vliegen hebben twee vlijmscherpe snijbladen die je huid doorboren. Ze gebruikt daarna een sponsachtig deel van de mond om bloed op te zuigen. Dit is pijnlijker en effectiever dan een muggenbeet, die plaatsvindt via een naaldvormige mond. Paardenvliegen kunnen ook door kleding heen bijten, iets waar muggen te klein en zwak voor zijn.

Mannelijke vliegen zijn ongevaarlijk en nagenoeg vegetarisch: ze bijten niet en drinken alleen nectar van bloemen of fruit.

Symptomen van een paardenvliegbeet

  • Het hele gebied van de beet doet pijn. Er komen bovendien vaak jeukende, rode bultjes op.
  • Allergische reactie. Ben je allergisch voor de beet van een paardenvlieg, dan kun je nog ergere uitslag krijgen. Ook netelroos, piepende ademhaling en gezwollen oogleden en lippen komen voor.
  • Infectie. Had de paardenvlieg parasieten of ziektekiemen bij zich, dan kan er een infectie ontstaan.

Wat te doen na een beet?

Maak het gebied van de beet goed schoon. Duw er een koud washandje of compres op. Bedek de wond tegen infectie. Wat je ook doet: niet krabben!

Contact opnemen met de (huis)arts:

  • De klachten houden langer dan 2 dagen aan
  • De wond is ontstoken
  • De beet vond plaats in je gezicht of keel
  • Het opgezwollen gebied is groter dan 10 cm
  • Je hebt koorts, griepachtige symptomen of zwellingen
  • Je hebt moeite met slikken, misselijkheid of moeite met ademhalen
  • Je moet braken, bent duizelig of valt flauw

Preventie

Paardenvliegen houden van donkere, bewegende objecten. Lichtgekleurde kleding trekt hen dus niet aan. Ga je naar een gebied waar ze vaak rondhangen (zoals een boerderij) trek dan ook lange mouwen en een lange broek aan. Ze kunnen in theorie door kleding heen bijten, maar het risico is wel kleiner, en de resulterende wonden zijn dan minder ernstig. Paardenvliegen vermijden de schaduw. En tenslotte haten ze knoflook, dus als je geen moeite met knoflookgeur hebt, doe het dan gerust door je eten voordat je gaat paardrijden.

Auteur 
Bron 
  • InfoNu (Mens en Gezondheid)