Wat is jouw huidtype?

Kies een gezichtcrème die bij je past

Getty Images

Een frisse teint en een stralende huid. Dat willen we allemaal wel! Maar er is niet één manier om dat te bereiken. Het ligt maar net aan je huidtype wat de beste verzorging is. We zetten de belangrijkste huidtypen en werkstoffen voor je op een rijtje.

Huidverzorgingsproducten helpen een gezonde huid gezond te houden en geven een vermoeide huid of een huid met een verminderde conditie een duwtje in de goede richting.

Normale huid

Een 'normale' huid is eerder uitzondering dan regel. Maar is jouw huid normaal, dan heb je niet meer nodig dan een verzorgingsproduct. Je herkent dit type aan een fijne poriënstructuur op de wangen, iets grovere poriën op voorhoofd, neus en kin. Bovendien is er genoeg talg om de huid zacht en soepel te houden.

Kies een product dat het vochtgehalte op niveau houdt. En de huid beschermt tegen schadelijke UV-straling, invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en uitdrogende weersinvloeden. Wanneer je de vijfentwintig gepasseerd bent, kun je een crème met bijvoorbeeld vitamine E nemen om huidveroudering tegen te gaan.

Droge huid

Voelt je huid vaak (vooral na bad of douche) trekkerig en oncomfortabel aan, dan heb je goede kans dat je een droge huid hebt. De poriën zijn niet zichtbaar of minuscuul klein.

Een droge huid kampt met een vettekort, omdat de talgkliertjes te weinig actief zijn. Hierdoor is niet alleen de huid droog, maar ook vaak gevoelig en vochtarm.

Talg houdt de huid namelijk niet alleen soepel, het draagt ook bij aan de natuurlijke beschermlaag van de huid. De droge huid vraagt dus om intensieve verzorging. Gebruik producten die in staat zijn om het ontbrekende vetfilmpje aan te vullen en inwerken op het vochttekort.

Voor dit veeleisende huidtype is het gebruik van een dagcrème onvoldoende. Terwijl wij slapen is de celactiviteit van de huid het meest actief. Een nachtcrème levert waardevolle verzorgende ingrediënten die de tekorten van de huid kunnen aanvullen. Een droge huid kan - ongeacht het seizoen - niet zonder.

Vette huid

Dit huidtype komt veel voor bij jongeren. In de puberteit, als hormonen geest én lichaam domineren, komt de talgproductie sterk op gang. Vaak zorgt dit voor een overdosis. Hierdoor krijg je een vette huid die nooit droog of trekkerig aanvoelt, maar juist glimt.

De overdosis aan talg kan de talguitgangen verstoppen en meeëters en puistjes veroorzaken. Bij alle huidsoorten is goede reiniging belangrijk. Maar vooral de vette huid heeft baat bij een goede reiniging.

Was je gezicht twee keer per dag met milde, vetarme en huidzuiverende producten, zoals een facewash of wasgel. Daarnaast heb je ook een vochtinbrengend product nodig. Eén die vetarm is en het glimmen van de huid tegen gaat.

Gecombineerde huid

Dit is in feite een 'normale' huid. Van nature heb je op je voorhoofd, neus en kin (de T-zone) grovere poriën. Op die plekken wordt meer talg geproduceerd dan op de wangen, rond de ogen en op de hals.

Een vochtverzorgend product voor overdag, eventueel aangevuld met een voedende nachtcrème, is genoeg om dit huidtype goed te verzorgen.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid kan door vele en verschillende factoren ontstaan. Belangrijkste oorzaak is een afgezwakte barrièrefunctie van de huid. Door droogte, overmatige prikkeling door zon of andere externe invloeden, wordt de bovenste huidlaag aangetast. Zo neemt het natuurlijke vermogen van de huid om zich te beschermen af. Het gevolg is bijvoorbeeld overmatig vochtverlies, uitdroging, jeuk, irritatie en schilfering.

Een gevoelige huid vraagt om een 'zachte' aanpak. Die bestaat uit het gebruik van milde, op dit huidtype afgestemde, verzorgingsproducten. Omdat bepaalde geur- en kleurstoffen in cosmetische producten de huid kunnen prikkelen, worden die in producten voor de gevoelige huid weggelaten of aangepast.

Ook zijn dit soort producten vaak te herkennen aan de woorden 'hypo-allergeen' (minder kans op een reactie) of 'dermatologisch getest' (de samenstelling van het product is dermatologisch onderzocht). Maar ook al staan deze claims op de verpakking, je kan er nog steeds overgevoelig op reageren.

Auteur