Hoe vaak douchen per week is gezond?

5 vragen over... de huid

Getty Images

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Een belangrijk orgaan waar we zuinig op moeten zijn. Maar hoe vaak douchen per week is eigenlijk gezond? Is douchen beter dan baden? En waarom krijgen we rimpels als we ouder worden? Huidspecialiste Yael Adler geeft antwoord.

1. Hoe vaak douchen per week is gezond?

"Als je het je huid zou vragen, dan zou deze vermoedelijk antwoorden: "Hooguit eens per week!" En wat gebeurt er in werkelijkheid? De meeste mensen douchen minstens één keer per dag, en soms - bijvoorbeeld na het sporten - nog een keer. Daarbij worden ook nog eens uitdrogende 'rampproducten' gebruikt, die de huid ontvetten. Als je iedere dag wilt douchen, doe dit dan met overwegend water. Water heeft een neutrale pH-waarde en droogt de huid minder uit dan zeep. En als je dan toch douchegel wilt gebruiken, let er dan op dat die geur- en kleurloos is en zo min mogelijk schuimt."

2. Is douchen beter dan baden?

"In de strijd tegen een droge huid is douchen voor de huid gezonder dan in bad gaan; doe beide bij voorkeur relatief snel en met relatief koud water. Urenlange hete schuimbaden logen onze huid uit. Dat is te zien aan bleke, opgezwollen en rimpelige vingertoppen. Daar is de huidbarrière weggewassen en de opperhuid door het badwater verschrompeld. Dan heb je voedende huidverzorging nodig, om de verstoorde opperhuidbarrière snel te herstellen."

3. Hoe vaak moet je smeren met een crème?

"Als mensen niet zo agressief zouden ontvetten, hebben ze helemaal niet veel crème nodig. Als je huid onverhoopt toch trekt, jeukt of schilfert, hoef je doorgaans alleen crème op de getroffen gebieden aan te brengen. In het gezicht gaat het in de regel alleen om de jukbeenderen en soms de lippen. De T-zone - het gebied van het voorhoofd, de wenkbrauwen, neus en kin - is meestal zo vettig dat je daar geen crème nodig hebt.

4. Waarom krijgen mensen rimpels als we ouder worden?

"Rimpels zijn het gevolg van verminderde elasticiteit en afbraak van vet, maar ook van de mimiek, die een onheilig verbond aangaat met de verminderde spierkracht van de huid. Mimische spieren zijn de spieren waarmee we ons gezicht gevoelens kunnen laten uitdrukken - van grimmig via verdrietig en ondeugend tot blij. Hoe minder veerkracht onze huid heeft, des te duidelijker zijn de mimische plooien te zien. Overigens helpt veel water drinken niet tegen huidveroudering."

5. Waarom hebben mensen oorsmeer?

"Oorsmeer beschermt de oren tegen insecten, infecties, stof en water. Ook zorgt het voor de zelfreiniging van de oren. Oorartsen waarschuwen terecht voor verwijdering van het gele goedje. Wie met een wattenstaafje diep boort, loopt het risico het oorsmeer te diep naar binnen te duwen. Dan kan oorsmeer zich op het trommelvlies afzetten en verharden, zodat je opeens slecht hoort."

Deze informatie is afkomstig uit het boek De huid van huidspecialiste Yael Adler. In het boek kun je nog veel meer feiten, inzichten en praktische adviezen vinden. Het boek is wetenschappelijk onderbouwd. De huid is haar eerste boek en aan vijftien landen verkocht. Het staat sinds verschijnen in de Duitse bestsellerlijsten. In Duitsland zijn er drie maanden na verschijnen al meer dan 80.000 exemplaren van verkocht. Het boek verschijnt in Nederland op 27 januari.

Auteur