Smeren werkt beter dan slikken
Op zoek naar middeltjes tegen acne? In de schappen van de drogist kom je veel producten tegen met groene thee extract: van crèmes tot voedingssupplementen en van gezichtsmaskers tot reinigende tonic. Maar is het ook echt aangetoond dat ze werken? We zochten het voor je uit.
Acne komt vooral voor bij jongeren tussen 15 en 25 jaar en wordt daarom ook wel jeugdpuistjes genoemd. Maar ook als je ouder bent, kan je last hebben van acne. Vooral tijdens de puberteit zorgen hormoonveranderingen ervoor dat talgkliertjes makkelijker ontstoken raken. Het gevolg: puistjes. Ze zitten vaak in het gezicht en zijn dus heel zichtbaar. Elk middel dat acne kan verminderen is dan ook meer dan welkom. Maar niet van alle middelen is de werking ook goed aangetoond. Voor dit artikel doken we daarom in de wetenschappelijke literatuur, op zoek naar onderbouwing voor groene thee bij acne.
Wetenschappelijk onderzoek
Er zijn nog geen echt grote studies uitgevoerd naar de werking van crèmes en supplementen met groene thee bij acne. Wel is er tussen 2006 en 2019 in kleine groepen onderzoek gedaan naar acne. In deze in totaal vijf studies onder nog geen 250 mensen is gekeken of crèmes en supplementen met extracten van groene thee het aantal puistjes deed verminderen . De helft van de mensen kreeg een crème of supplement met groene thee, de andere helft een placebo: een middeltje zonder groene thee. De deelnemers wisten niet of het middel dat zij gebruikte, groene thee bevatte. Dit om de resultaten niet te beïnvloeden. Onlangs zijn de resultaten van deze vijf onderzoeken op een rij gezet. Wat bleek? Bij gebruik van crèmes met groene thee verminderde het aantal puistjes. Uit studies waarin supplementen met groene thee zijn gebruikt, bleek echter dat die niet helpen tegen acne. De onderzoekers concluderen dat groenethee-extracten dus beter werken als ze op de huid aangebracht worden dan wanneer je ze slikt. Ze denken dat zogenoemde catechines als ECGC in groene thee verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Hieraan wordt een ontstekingsremmende en antibacteriële werking toegeschreven.
Inferieure producten
Wel benadrukken de onderzoekers dat niet ieder huidverzorgingsmiddel met groene thee even effectief is. Er zijn verschillende groenethee-extracten in omloop en het is nog niet bekend welke het beste werkt. Ook moet er nog meer onderzoek worden gedaan naar de optimale dosering. In de studies ging het meestal om middelen met 1% ECGC of 2% groenethee-extract. Verder zijn er volgens de onderzoekers weinig regels voor huidverzorgingsproducten. Zo hoeven fabrikanten de dosering niet te vermelden op de verpakking en ook hoeft de werking van het product niet te zijn aangetoond. Daardoor kunnen er inferieure producten te koop zijn, waarin amper groene thee zit. Helaas is niet aan de verpakking af te leiden welke dat zijn. Het is dus een kwestie van uitproberen.
Andere crèmes tegen acne
Overigens adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap een andere crème voor mensen met acne die een middel zonder recept zoeken: een gel met 5% benzoylperoxide. Dit remt de ontsteking, doodt bacteriën en gaat de verdikking van de bovenste huidlaag tegen. Het is te koop bij de apotheek of drogist, maar wordt niet vergoed. Heb je veel last van acne? Ga dan naar de huisarts. Die kan medicijnen tegen acne voorschrijven.
Adviezen bij acne
Het smeren van een crème tegen acne is niet per se nodig. Puistjes gaan uiteindelijk vanzelf weg. Het snelste gebeurt dat als je de huid zoveel mogelijk met rust laat. Ga dus niet je huid overmatig wassen en dep je huid na het wassen voorzichtig droog. Gebruik ook liever geen make-up die de huid afsluit. Vaak wordt gedacht dat suiker, chocolade, melkproducten, varkensvlees en vette voeding acne in de hand werken. Toch is dat nooit aangetoond.
Uitknijpen of toch liever niet?
Knijp puistjes niet uit, of in ieder geval niet te vroeg. Eerst is er sprake van een verstopt talgliertje. Vervolgens kan er een wit bultje op de talkklier komen. Dat is een mee-eter. Later kan dat puntje zwart worden. Dan is er sprake van een 'open' mee-eter. Alleen in dat geval mag je die eventueel voorzichtig uitdrukken. Doe dat niet met je nagels, maar met de zijkant van je vingers. Of haal bij de drogist een speciale comedonen-quetscher. Dit is een minilepeltje met een gaatje in het midden waarmee het uitdrukken veel gemakkelijker gaat. Ga verder niet krabben of peuteren aan (beginnende) puistjes, want hierdoor kunnen juist nieuwe puistjes of littekens ontstaan.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Thuisarts