Wat zijn de oorzaken?
Als een kind huilerig en koortsig is en steeds naar zijn oren grijpt, is de kans groot dat hij een oorontsteking heeft. Ook volwassenen kunnen last hebben van oorpijn. Vervelend en vaak erg pijnlijk. Wat je er tegen kunt doen is afhankelijk van de oorzaak.
Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een verstopte buis van eustachius of een ontsteking van het middenoor of buitenoor. De buis van eustachius is een open verbinding tussen het middenoor en de keel- en neusholte. Dankzij de buis blijft de druk in het midden- en buitenoor gelijk. Ook voert de buis slijm af.
Verkoudheid
Wanneer de buis verstopt raakt, kan het slijm niet meer weg en is de luchtdruk niet meer gelijk. Hierdoor wordt het trommelvlies iets naar binnen geduwd en ontstaan klachten als slechter horen, oorpijn, oorsuizen en soms duizeligheid. Een drukverschil kan ontstaan door vliegen of duiken, maar verkoudheid en een allergie zijn vaker de boosdoener.
Bij een flinke neusverkoudheid of bijholteontsteking ontstaat er extra druk op de trommelvliezen. Ook kan het slijmvlies van het middenoor gezwollen raken, waardoor de buis van eustachius niet meer open kan. Als de verkoudheid over is, nemen de oorpijnklachten vaak ook weer af. Met neusspray of neusdruppels kun je eventueel de druk verminderen.
Middenoorontsteking
Bij kinderen ontstaat oorpijn meestal tijdens of na een verkoudheid. Vaak is dit dan een middenoorontsteking. Met name kinderen onder de vijf jaar hebben hier last van, omdat de buis van eustachius nog niet goed werkt. Als de buis dicht gaat zitten, wordt een virus (of soms ook een bacterie) opgesloten in het middenoor. Ze gaan zich hier vermenigvuldigen en er ontstaat een ontsteking. Hierdoor stijgt de druk en gaat het trommelvlies bol staan.
Kinderen met een oorontsteking kunnen behoorlijk ziek zijn van de pijn. Een pijnstiller kan de pijn verlichten en met behulp van een neusspray met zoutoplossing kun je proberen de buis van eustachius weer te openen. Meestal duurt een oorontsteking ruim een week, maar de pijnklachten en koorts worden meestal na een paar dagen al minder.
Gehoorgangontsteking
Volwassenen met oorpijn hebben vaker een gehoorgangontsteking. De uitwendige gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Bij een ontsteking is de huid van deze gang ontstoken en is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. De huid is meestal schilferig, scheidt vocht af of is rood en gezwollen. Door de zwelling en afscheiding is het mogelijk dat je tijdelijk minder goed hoort. Waardoor de irritatie ontstaat, is niet altijd even duidelijk. Oordruppels kunnen helpen bij een gehoorgangontsteking.
Kiespijn
De oorzaak van oorpijn hoeft niet altijd in het oor te liggen; er kan ook sprake zijn van uitstralende pijn afkomstig van een aandoening elders in je hoofd, keel of nek. Kiespijn bijvoorbeeld of last van je tong of amandelen. Deze aandoeningen geven een prikkeling van de zenuw, waardoor er pijn doortrekt naar je oor.
Soms is oorpijn volledig onschuldig. Dan ontstaat deze bijvoorbeeld door koude wind of temperaturen rond het vriespunt. Zodra je oren weer opwarmen, verdwijnt de pijn. Oorwarmers, een muts of watjes kunnen deze pijn voorkomen.
Adviezen
- Maak de binnenkant van je oren niet met een wattenstokje schoon. Je duwt vuil en oorsmeer alleen maar verder het oor in.
- Oorsmeerpropjes kun je zacht maken door enkele dagen met sla- of amandelolie te druppelen (als het trommelvlies intact is).
- Was het buitenoor alleen met water en richt niet de douchestraal in het oor.
Huisarts
Wees bij oorpijn extra alert als je kind jonger is dan twee jaar, als de oorpijn langer dan drie dagen aanhoudt of als het kind veel huilt. Breng dan voor de zekerheid even een bezoekje aan de huisarts. Hetzelfde geldt als er langer dan twee weken vocht uit het oor loopt of als je kind vaker dan drie keer per jaar oorpijn heeft.
Volwassenen kunnen beter even langs de huisarts als de oorpijn langer dan twee weken aanhoudt of als de pijn ondragelijk wordt. Ook als je langere tijd jeuk hebt in je oor is het aan te raden om er even een arts naar te laten kijken.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Apotheek.nl
- Lijfblad