Door het warme, droge lenteweer sinds 5 mei, kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei. Deze bomen produceerden grote hoeveelheden pollen. Het is tien jaar geleden dat het Leids Universitair Medisch Centrum zo’n hoge boompollenconcentratie registreerde eind april, begin mei.
De pollentelling wordt een keer per week gedaan voor de voorgaande week. Van de eik werden gedurende 5 tot en met 9 mei steeds meer dan 130 pollenkorrels per kubieke meter lucht per dag geteld en de beuk beleefde ook een jaar met hoge pollenconcentraties: op 8 mei 282 pollenkorriels per kubieke meter. Als we de pollen van berk, eik, beuk en den per dag optellen en vergelijken met de afgelopen tien jaar dan zien we dat de totale boompollenconcentratie alleen in 2006 nog hoger was dan dit jaar.
Al die pollen zorgen ervoor dat heel Nederland bedekt is onder een geel laagje dat zeer goed zichtbaar is op auto’s, tuinmeubilair en ramen. Het gaat hierbij dus niet om Saharazand.
Berk veroorzaakt hooikoorts
De pollen van beuk, eik en den zorgt over het algemeen vrijwel niet voor hooikoortsklachten. Berk is wel een bekende veroorzaker van hooikoorts. Naast dat er dus veel pollen in de lucht zweefde de afgelopen dagen was de luchtkwaliteit slecht, vooral als gevolg van een hoge ozonconcentratie. De combinatie van veel pollen en veel ozon kan bij luchtwegpatiënten voor extra gezondheidsklachten gezorgd hebben.Daarbij komt dat inmiddels ook het graspollenseizoen van start is gegaan.
Volgens de Pollenplanner op Allergieradar.nl worden de hoogste graspollenconcentraties vanaf 1 juni verwacht.
- LUMC