Vrouwen met sterke benen hebben op latere leeftijd vaker een gezond brein. Ze behouden hun cognitieve vaardigheden beter en vertonen minder leeftijdsgerelateerde hersenveranderingen. Dat blijkt uit een onderzoek van King's College London.
De onderzoekers volgden 150 vrouwelijke tweelingen van 43 tot 73. Bij aanvang van de studie werd met een speciaal fitnessapparaat bepaald hoe sterk hun benen waren. Daarnaast werd aan het begin van de studie en 10 jaar later het geheugen en andere hersenfucties gemeten.
Minder hersenverandering
Gemiddeld bleek de helft van de tweeling die sterkere beenspieren had 10 jaar later beter haar cognitieve vaardigheden behouden te hebben en minder leeftijdsgerelateerde hersenveranderingen te hebben. De bevinding bleef overeind na correctie voor andere factoren die een rol zouden kunnen spelen, zoals risicofactoren voor dementie. "Als het op cognitieve veroudering aankomt, was de sterkte van de benen de belangrijkste factor die effect had”, zegt hoofdonderzoeker Claire Steves.
Voldoende beweging
Volgens de onderzoekers geeft de spierkracht in de benen een indicatie of je voldoende beweegt om je hersenen in vorm te houden. Mogelijk zorgt beweging ervoor dat je lichaam stoffen aanmaakt die goed zijn voor het verouderende brein.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Gerontology.
- BBC