Is gehard vet hetzelfde als transvet?

Getty Images

De laatste tijd lees ik veel over het gevaar van transvetten. Vloeibare bak- en braadproducten zouden vrij zijn van transvetten. Ik heb er een paar bekeken en ik zag verschillende keren iets op de verpakking staan over geharde olie of gehard vet. Dat is toch transvet, of ben ik het spoor bijster?

Heike

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

In zachte margarine en halvarine voor op brood en vloeibare margarine en vloeibaar bak-en-braadvet zitten nauwelijks transvetten (minder dan 1 gram per 100 gram). Deze smeer- en bereidingsvetten passen in een gezond eetpatroon en staan in de Schijf van Vijf.

Als op de verpakking staat dat er gebruik is gemaakt van geharde olie of gehard vet, dan wil dit niet zeggen dat er transvet in het product zit. Vetten en oliën kunnen tijdens het industriële proces gedeeltelijk of geheel zijn verhard om de houdbaarheid te vergroten en om de structuur steviger te maken. Fabrikanten zijn verplicht dit op het etiket te vermelden.

Bij het volledig harden van onverzadigd vet ontstaan geen transvetzuren. Ze kunnen wel ontstaan bij het gedeeltelijk harden van vetten. Daarnaast komen transvetten van nature voor in producten zoals melkvet, kaas, roomboter, rundvlees en vlees van andere herkauwers.

Gemiddeld eten we in Nederland ongeveer 1 tot 1,5 gram transvet per dag. Dat is minder dan de bovengrens van de Gezondheidsraad. Dit komt mede doordat het gehalte aan transvetzuren in producten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten de afgelopen jaren aanzienlijk is verminderd.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.