Hart- of vaatziekte? Zo veel vis zou je moeten eten

Hoe vaak en welke vis bij hart- en vaatziekten?

broodjes met gerookte zalm en sla
Getty Images

Het advies van het voedingscentrum is duidelijk: eet een keer per week vis, liefst de vette variant. Voor mensen met hart- en vaatziekten geldt echter een ander advies: zij doen er goed aan om een, maar liever twee keer per week vis te eten omdat dit de meeste gezondheidswinst oplevert.

Heb jij een hart- of vaatziekte? Dan is het advies van zowel het Voedingscentrum als de Gezondheidsraad om iets meer vis te eten dan het reguliere voedingsadvies, namelijk een tot twee keer vis per week in plaats van een keer. Visvetzuren zijn namelijk goed voor je hart en bloedvaten en hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op beroerte en (sterfte aan) bepaalde hartziekten. Het hoeft overigens niet altijd bij het avondeten, als je dat lastig vindt. Denk ook eens aan zalm op brood bij de lunch of een haring bij de viskraam.

Lees ook: zo (on)gezond is haring

Varieer daarbij met de soorten vis die je eet.  In vis kunnen schadelijke stoffen zitten, zoals kwik, dioxines en PFAS en sommige vissoorten zijn erg zout. Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten. Gerookte vis (zalm, paling), vis in het (zoet)zuur (haring, rolmops) en gezouten vis (haring,stokvis) bevatten veel  zout. Ansjovis maar ook hom, kuit, en kaviaar bevatten ook veel zout. Te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. In onderstaand schema vind je welke vissoorten je hoe vaak kunt eten als je hart- en vaatziekten hebt en welke soorten liever helemaal niet.

Aantal keerMagere visVette vis
Vis waarvan je 2 porties per week kunt eten 
  • Heek
  • Meerval uit aquacultuur*
  • Pangasius uit aquacultuur*
  • Schar
  • Schelvis
  • Schol
  • Tarbot uit aquacultuur*
  • Tilapia uit aquacultuur*
  • Tong
  • Wijting
     
  • Forel uit aquacultuur*
  • Zalm uit aquacultuur*
     
Vis waarvan je 1 portie per week kunt eten
  • Mosselen
  • Haring
  • Wilde forel
  • Wilde zalm
     
Vis waarvan je 1 portie in de 2 weken kunt eten
  • Kabeljauw
  • Koolvis
 
Vis die je beter niet kunt eten
 
  • Baars
  • Bot
  • Garnalen
  • Heilbot
  • Karper
  • Krab (incl. wolhandkrab)
  • Tonijn
  • Zeebaars
  • Zeeduivel
  • Zeewolf
  • Zelfgevangen vis
  • Lever van heek, kabeljauw, etc.
  • Makreel
  • Paling
  • Sardine
  • Sprot
  • Zelfgevangen vis

     

*Bij kweekvis staat 'aquacultuur' of 'gekweekt' op het etiket. 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Gezondheidsraad