Boekrecensie: Run baby run

Soms is hardlopen het enige dat je op de been houdt

Getty Images

Twee totaal verschillende lopers sluiten een weddenschap: Nydia wil ‘Berlijn’ lopen onder de vier uur en Hans wil deze marathon finishen binnen de 3:30. Gaat het ze lukken? Je volgt hun voorbereidingen, tegenslag en mooie momenten in Run baby run. Daarnaast krijg je een heleboel tips en trucs waarmee je zelf aan de slag kunt.

Hans en Nydia ontmoeten elkaar in het Runner’s World dream team: een groep lopers die onder begeleiding traint voor de marathon van Rotterdam en verslag doet van hun vorderingen in het gelijknamige tijdschrift. Een paar jaar later komen ze elkaar toevallig tegen bij een koffietentje. Zoals dat bij hardlopers gaat, valt al snel de vraag "Ben jij nog aan het lopen?", gevolgd door het bespreken van plannen voor wedstrijden. Ze blijken allebei voor de marathon van Berlijn te gaan. Al snel is de weddenschap een feit. Hans wil de ruim 42 kilometer afleggen binnen 3 uur en 30 minuten, Nydia’s doel is binnen de 4 uur.

In 'Run baby run' lees je hoe het Hans en Nydia vergaat tijdens hun voorbereidingen voor de marathon. Omstebeurt nemen ze een hoofdstuk voor hun rekening. Je volgt zo de levens van twee totaal verschillende hardlopers én mensen. Nydia is een hippe dame van 26 jaar met een drukke baan bij een koffieketen en heeft een nog veel drukker sociaal leven. Ze loopt niet altijd even regelmatig, soms in haar eentje met een muziekje en vaak met haar vrienden van de 'Running Junkies'. Hans is 50-plus, heeft twee dochters en maakt lange dagen bij een krant in Amsterdam. Van hobbyist verandert hij al snel in een trouw lid van een atletiekvereniging, inclusief mouwloos hemdje, sporthorloge en pezig lichaam (dit laatste tot ongenoegen van zijn echtgenote).

Tegenslag

De marathonvoorbereiding bestaat helaas niet alleen uit een loopschema op de koelkast hangen en dit even simpel afwerken. Het is sowieso een hele opgave om al die (soms urenlange) trainingen en de benodigde rust in te passen naast een baan, gezin en andere verplichtingen. Onderweg is er bovendien de nodige tegenslag: gesteggel op het werk, een burn-out, een ernstige zieke dochter, blessures, stress. Hans en Nydia juichen niet alleen over hun heerlijke loopjes, maar schrijven ook uitgebreid over minder fijne gebeurtenissen. Je leeft echt een paar maanden met ze mee.

Herkenbaar

Als hardloper vond ik het boek een feest der herkenning. Zowel het plezier in het lopen als de loopjes die gewoon verschrikkelijk zijn, de zenuwen in de week voor een wedstrijd, de twijfels, maar ook dat het hardlopen je vaak juist helpt als je het op andere terreinen van je leven zwaar hebt. Ook bij Hans en Nydia houdt het lopen ze op de been.

Run baby run lijkt me niet alleen boeiend voor lopers, maar zeker ook voor hun omgeving. Heb je zo’n partner die het halve weekend besteed aan trainen (en uitrusten) omdat hij of zij zo nodig een marathon moet lopen? Lees Run baby run en je snapt meteen waarom iemand daarvoor kiest.

Getty Images
Handige tips en lijstjes

Het boek leest lekker weg. Dat de hoofdstukken door verschillende auteurs geschreven zijn, is helemaal niet storend. De verhaallijnen zijn gewoon goed te volgen. Beide hebben een prettige, spreektaalachtige schrijfstijl met veel humor.

Ondertussen krijg je ook nog handige tips en lijstjes voorgeschoteld. Bijvoorbeeld gezonde eettips voor als je nog wat gewicht kwijt wilt, interessante podcasts om lange duurlopen leuker te maken, fijne hardloopmuziek, inspirerende boeken, advies voor het kopen van nieuwe schoenen.

Run baby run is heerlijk leesvoer voor elke hardloper en daarnaast een aanrader voor wie die gekke ‘joggers’ wat beter wil begrijpen. Ben je benieuwd hoe Hans en Nydia het ervan afbrachten bij de marathon van Berlijn? Run baby run is verkrijgbaar bij onder andere bol.com.