Wil je beginnen met hardlopen, maar weet je niet hoe? Of heb je al ervaring en wil je ooit nog een marathon lopen, maar denk je dat je te weinig tijd hebt voor de trainingen? Beide typen lopers – en iedereen die daartussenin zit – leren in het boek 'Ik, hardloper' slimmer trainen. Hierbij staat niet heel veel meters maken centraal, maar je ademhaling.
Ik, hardloper is overzichtelijk ingedeeld in drie delen: een algemeen gedeelte voor alle lopers, een deel voor beginners die 2,5 tot 10 kilometer willen gaan lopen en tot slot komen de halve en hele marathon aan bod.
Te snelle ademhaling
Van der Poel en De Jong beginnen met een interessante observatie die verklaart waarom hardlopen zo ontspannend is. De meeste mensen ademen in rust te snel en voelen zich gejaagd. Ga je vervolgens hardlopen, dan voel je je een stuk prettiger, omdat je snelle ademhaling dan wel past bij wat je aan het doen bent.
Beginnen met zo’n snelle ademhaling heeft wel nadelen: zo kunnen sommige mensen moeilijk in slaap komen na het sporten of worden ze te moe, waardoor hun conditie er maar niet op vooruit gaat. Herkenbaar? Volgens de auteurs vormen ademhalingsoefeningen voorafgaand, tijdens en na het trainen de oplossing. Ze leggen de korte oefeningen duidelijk uit, dus je kunt makkelijk proberen of ze voor jou werken.
In het eerste gedeelte komt naast ademhaling ook het gebruik van een hartslagmeter, het nut van inspanningstesten, goede voeding en het voorkomen van blessures aan bod. Nuttige informatie wisselen de schrijvers af met enthousiaste verhalen van lopers die de tips van Stans en Koen in de praktijk hebben gebracht.
12 minuten
Deel 2 beantwoordt vragen waar veel beginners mee zullen zitten. Zoals "Waar blijft nou die beloofde 'runners high'?", "Waarom valt de een die begint met lopen wel af en de ander niet?" en "Hoe blijf ik gemotiveerd?". Eén van de slimme tips is het advies om toch minstens 12 minuten op pad te gaan als je eigenlijk geen puf hebt om te sporten. Meestal valt het reuze mee en loop je na die eerste 12 minuten vrolijk verder.
Kort trainen
Het opmerkelijkste deel van het boek is misschien wel het laatste, dat bedoeld is voor lopers die een keer een halve of hele marathon willen uitlopen. Waar veel andere trainingsschema’s voor deze afstanden vol staan met lange duurlopen tot wel 30 kilometer, stellen Van der Poel en De Jong "Je bent Gebrselassie niet!" Volgens de auteurs is zo veel lopen helemaal niet zinvol voor recreanten die ook nog energie moeten overhouden voor hun werk en andere bezigheden.
Ze geven daarom tot slot een trainingsschema met beduidend minder kilometers, waarmee je juist meer energie zou krijgen, ook buiten het lopen. Het klinkt haast een beetje onwaarschijnlijk dat het met zo weinig training en simpele ademhalingsoefeningen mogelijk is om ruim 42 kilometer te doorstaan, maar de auteurs hebben er goede ervaringen mee.
Ik, hardloper is een boek dat nieuwsgierig maakt naar de methoden van Van der Poel en De Jong en tips geeft die je meteen zou willen uitproberen. Het is inspirerend voor zowel starters als lopers met jarenlange ervaring.
Stans van der Poel (1955) bedenkt en ontwikkelt apparatuur die de ademhaling en hartslag in beeld brengt. Inmiddels zijn er vier producten beschikbaar: Co2ntrol, ATDS, EC-coach en EC-Watch. Stans heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van duursporters en doet zelf hele triatlons.
Koen de Jong (1979) ontwikkelde zijn trainingsprogramma Sportrusten, dat mensen aanmoedigt om 100 dagen lang iedere dag een ademhalingsoefening te doen en drie keer in de week hard te lopen. Koen liep de marathon van Berlijn en fietst graag in de bergen.