Moet je een restje eten eerst laten afkoelen voordat je het in de vriezer plaatst?
Hans
Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:
Soms heb je een restje over van een maaltijd. Een portie lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel bijvoorbeeld. Zo’n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je eten eerst laat afkoelen voor je ze in de vriezer doet. Zet je het te snel in de vriezer, dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat doet de kwaliteit van je eten geen goed en het is ook minder milieuvriendelijk.
Zorg ook dat je kliekje binnen twee uur in de vriezer staat. Wat kan helpen om je eten snel te laten afkoelen is om het in een pan of bak met koud water te zetten. En bewaar het gelijk in de porties die je later nodig hebt. Als je eten in kleine porties in de vriezer doet, bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer. Bovendien ontdooi je op een later moment precies wat je nodig hebt en is de kans dat je daarna nog iets over hebt wat je weg moet gooien, veel kleiner.
Nog een tip: zet als geheugensteuntje de datum op het bakje met je restje zodat je later weet wanneer je het ingevroren hebt. Vermeld ook wat je hebt ingevroren, want als het eenmaal ingevroren, herken je het gerecht soms niet meer. Maaltijdrestjes zijn in de vriezer drie maanden houdbaar.
Veilig ontdooien doe je zo
Als je een restje uit de vriezer wilt opeten, dan kun je het beste 24 uur van tevoren het eten uit de vriezer halen en in de koelkast leggen. Door je eten op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het eten altijd af als je het in de koelkast zet. Op het aanrecht laten ontdooien kun je beter niet doen, bij kamertemperatuur kunnen mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën snel uitgroeien.
Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Bevroren restjes van een maaltijd kun je eenvoudig ontdooien in de magnetron. Schep het eten tijdens het ontdooien in ieder geval 1 of 2 keer om. Zo zorg je dat je eten door en door verhit is.
Twee keer invriezen: beter van niet
Mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een tweede keer en vries het ook niet een tweede keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Kijk voor meer informatie over het bewaren van eten en drinken in de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum.
Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.