Overgevoelig voor ontstekingsremmende pijnstillers?

Let op bijwerkingen van NSAID’s

nsaids
Getty Images

Als je last hebt van pijn, koorts of een ontsteking, dan kun je baat hebben bij een ontstekingsremmende pijnstiller. Deze medicijnen helpen namelijk pijn, koorts en ontstekingen te remmen. Soms kun je alleen ook last krijgen van bijwerkingen, zoals overgevoeligheidsklachten. Wat moet je dan doen?

Bekende voorbeelden van ontstekingsremmende pijnstillers zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ontstekingsremmende pijnstillers worden vaak NSAID’s genoemd, een afkorting van non-steroidal anti-inflammatory drugs. Deze ontstekingsremmende pijnstillers zijn ook te koop onder merknamen, zoals Aleve en Voltaren.

Welke bijwerkingen kan ik krijgen?

Bekende bijwerkingen van NSAID’s zijn maagklachten, een verhoogde kans op een maagzweer of maagbloeding, nierschade, een hoge bloeddruk, en hart- en vaatziekten. Sommige mensen krijgen bij langdurig gebruik een maagzuurremmer, omdat ontstekingsremmende pijnstillers de kans op beschadiging van de maag vergroten.

Daarnaast kunnen NSAID’s overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Bij een overgevoeligheidsreactie beginnen de eerste klachten vaak enkele uren nadat je de NSAID hebt ingenomen. Soms beginnen de klachten al sneller. Voorbeelden van klachten zijn huiduitslag en zwelling in het gezicht, in de mond, van de tong of van de keel. Ook misselijkheid, buikpijn en benauwdheid kunnen bij een overgevoeligheidsreactie horen. Als je astma of hooikoorts hebt, kunnen ook astma-aanvallen of hooikoortsklachten opspelen door de NSAID.

Heel soms kan een overgevoeligheid voor NSAID’s een ernstige allergische reactie veroorzaken. Dat kan levensbedreigend zijn. Gelukkig heeft niet iedereen met een overgevoeligheidsreactie hier last van. Als je eerder een overgevoeligheidsreactie hebt gehad, kunnen de klachten de volgende keer dat je een NSAID inneemt wel ernstiger zijn.

Wat moet ik doen als ik overgevoelig ben?

In de bijsluiters van NSAID’s staat dat je de NSAID beter niet kunt gebruiken wanneer je allergisch of overgevoelig bent. Heb je een allergische- of overgevoeligheidsreactie? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met een arts of apotheker. Die kan uitzoeken welke pijnstillers je veilig kunt nemen en welke pijnstillers je beter niet meer kunt gebruiken.

Wil je een bijwerking melden? Dat kan bij Bijwerkingencentrum Lareb via www.mijnbijwerking.nl.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.