Wanneer bel je alarmnummer 112?
Je hebt een aanrijding gehad en er is iemand gewond. Of je ziet dat er ergens wordt ingebroken. Op zulke momenten is het duidelijk dat je direct het alarmnummer 112 moet bellen. Maar wat als iemand heel erg benauwd is, of je jezelf hebt buitengesloten? Wat moet je dan doen?
'112, daar pak je daders mee', 'bel 112 bij bloed en spoed' en '112, daar red je levens mee'. Misschien heb je een van deze uitspraken weleens gehoord. Het zijn handige ezelsbruggetjes, maar toch is het fijn om zeker te weten wanneer je wél alarmnummer 112 belt en wanneer niet.
Bel direct 112 in deze situaties
Je belt direct 112 bij levensbedreigende en heterdaadsituaties. Dat betekent dat iemands leven direct in gevaar is of dat je iemand op dat moment een misdrijf ziet plegen. Snel alarm slaan is dan van (levens)belang. Voorbeelden van zulke situaties zijn:
- aanrijding met gewonden
- mishandeling
- aanranding of verkrachting
- beroving
- steek- of vechtpartij
- als er iemand onwel wordt
- inbraak, diefstal of vernieling op heterdaad
- (een poging tot) ontvoering
112 bellen of toch de huisarts?
Is iemand gewond of voelt hij zich niet goed, dan kan het soms lastig zijn om te beoordelen of je 112 moet bellen of bijvoorbeeld de huisarts. In deze medische gevallen moet je direct 112 bellen:
- Als iemand bewusteloos is.
- Bij ernstige allergische reacties, hevige benauwdheid en het inademen van hete gassen of lucht, rook of vuur.
- Als iemand pijn op de borst of onbekende hartklachten heeft. Bel zeker 112 als iemand al eerder hartklachten heeft gehad.
- Als je een beroerte vermoedt: mond, spraak, arm: beroerte-alarm.
- Bij shock, ophoesten of braken van bloed met veel bloedverlies.
- Bij hevige hoofdpijn na een ongeval, beroerte of epileptische aanval.
- Als iemand suf wordt bij onderkoeling of oververhitting.
- Bij ernstige brandwonden.
Is het minder spoedeisend? Dan bel je de huisarts of spoedpost. De centralist beoordeelt de situatie en kan als dat nodig is een ambulance bellen of je doorsturen naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis.
Telefoon op luidspreker
Tip: zet je telefoon op luidspreker. Op deze manier kun je tijdens het gesprek hulp verlenen aan het slachtoffer terwijl de centralist je instructies geeft.
Handig om te weten over bellen naar 112
Als je naar het alarmnummer 112 belt, dan krijg je een medewerker van de centrale meldkamer aan de lijn. Je geeft aan die persoon door waar en welke hulp je nodig hebt. Dat doe je op deze manier:
- geef aan wat er aan de hand is;
- waar er hulp nodig is;
- welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn (politie, brandweer of ambulance).
De medewerker verbindt je meteen door met de juiste hulpdienst in jouw regio.
Wanneer bel je andere hulpdiensten?
Soms heb je wel politie nodig, maar is de situatie niet levensbedreigend of is deze niet op heterdaad. Je kunt dan het landelijke politienummer bellen: 0900 8844. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om verkeerd geparkeerde auto's, geluidsoverlast of een burenruzie. Daarnaast kun je voor niet levensbedreigende situaties hulp inschakelen van andere diensten, zoals de brandweer, een slotenmaker of de gemeente.
Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Ook dan kun je (gratis en anoniem) bellen of chatten met een hulpverlener: via de zelfmoordpreventielijn 0800 0113 of op 113.nl. Je vindt hier ook informatie, tips en online trainingen.
- vraaghetdepolitie.nl
- Rode Kruis
- Rijksoverheid
- Hartstichting