Boekrecensie: Voedsel voor je geest

Wat je echt moet weten over gezond eten en voedselhypes

Getty Images

De ondertitel van ‘Voedsel voor je geest’ is: ‘Wat je echt moet weten over gezond eten en voedselhypes.’ Het is een reactie op alle onzin en onwaarheden die er in ‘voedingsland’ de ronde doen. De auteur, Jonathan Klaassen, is zelf diëtist en kijkt met een kritische blik naar de voedingswereld. In zijn boek maakt hij korte metten met een aantal populaire voedselhypes en geeft hij praktische adviezen voor een gezonde levensstijl.

Klaassen: ‘Ik ben zelf fel tegenstander van welk dieet dan ook. Een reden daarvoor is dat de meeste diëten niet persoonlijk zijn. Er worden dingen voorgeschreven die niet op maat zijn gemaakt. Daarnaast bevatten de meeste diëten heel weinig calorieën, wat ook niet gezond is.'

‘Diëten zijn niet praktisch’

‘In de praktijk zie ik vaak dat als mensen een dieet volgen, bijvoorbeeld koolhydraatarm, ze een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Dat betekent dat je gezondheid in het geding komt als je lang zo’n dieet volgt. Diëten zijn ook gewoon niet praktisch. Koolhydraatarm of juist weinig vetten eten zijn manieren die je eventjes volhoudt, maar op de lange termijn niet. En wat zie je dan? Als mensen het niet meer volhouden, vallen ze in hun oude patroon en zijn ze eigenlijk weer terug bij af. Dus écht verder kom je niet.’

Geen dieet, maar wat dan wel?

De auteur is een voorstander van het feit dat je alles moet kunnen eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat je een eetpatroon kunt volhouden en uiteindelijk een balans kunt creëren om bijvoorbeeld af te vallen. Klaassen: ‘De onderbouwing die ik hiervoor gebruik, is wetenschappelijk. Door mijn opleiding weet ik goed hoe je wetenschappelijke literatuur moet interpreteren. Ik ben twee jaar bezig geweest met het uitzoeken van die literatuur en heb alle informatie ‘vertaald’ naar een begrijpelijke en luchtige tekst.’

Duidelijkheid over voeding

In de media worden veel dingen gezegd die niet waar zijn, met als resultaat dat mensen niet goed weten welke keuzes ze moeten maken. De auteur schreef dit boek om mensen te laten zien hoe het wél zit, om daarmee voeding weer inzichtelijk te maken. Klaassen: ‘Aan het begin van het boek leg ik uit wat er allemaal in ons voedsel zit, dus wat je allemaal kunt binnenkrijgen. In een ander gedeelte ga ik echt in op alle belangrijke voedselhypes, bijvoorbeeld: 'Is suiker echt zo slecht?', of: 'Is kokosvet echt zo gezond?' Uiteindelijk vind ik het vooral belangrijk dat mensen in de praktijk aan de slag kunnen gaan, dus ik heb ook nog een zeven-stappenplan ontwikkeld voor hoe je gezonder kunt eten.’

Jonathan Klaassen is diëtist en helpt dagelijks mensen bij het aanleren van gezonde voedingspatronen. Daarnaast schrijft hij artikelen over voeding op zijn blog www.jonathanklaassen.nl. Zijn missie is om orde te scheppen in de verwarrende wereld van voeding.