Migrainepatiënten denken vaak dat stress, hormonen, alcohol of het weer een aanval uitlokken. Vervolgens proberen ze deze factoren te vermijden. Uit onderzoek van het Wake Forest Baptist Medical Center blijkt echter dat het vrijwel onmogelijk is om zelf vast te stellen waardoor je migraine krijgt.
Voor het onderzoek hielden negen vrouwen met migraine drie maanden lang een dagboek bij. Ze noteerden hun klachten en vulden vragenlijsten in waarmee gemeten werd hoe gestrest ze waren. Ook leverden ze ochtendurine in, waarmee hormonale schommelingen konden worden aangetoond. De onderzoekers keken daarnaast naar gegevens over het weer van een plaatselijk weerstation.
Ideale omstandigheden
Uit het onderzoek bleek dat de omstandigheden maar eens in de 2 jaar ideaal zijn om zelf te bepalen waar de migraine mee te maken heeft. Omdat de omstandigheden elke dag weer anders zijn, is het zelfs voor artsen al moeilijk om vast te stellen wat de migraine veroorzaakt. De ene dag wel een glas wijn drinken en de andere dag niet, of de volgende dag een glas wijn drinken met een stukje kaas erbij: deze kleine veranderingen beïnvloeden de resultaten al.
Dagelijkse veranderingen
"De meeste mensen met migraine proberen zelf uit te vogelen wat hun hoofdpijn uitlokt, maar onder onderzoek toont aan dat dat niet werkt. Dagelijkse veranderingen in de variabelen – zoals het weer, voeding, hormoonspiegels, slaap, beweging en stress – zorgen ervoor dat de omstandigheden niet ideaal zijn om te bepalen wat nou de triggers voor migraine zijn", zegt neuroloog Timothy Houle.
De resultaten van het onderzoek verschenen in het tijdschrift Headache.
- EurekAlert