UTRECHT - Testosteron heeft een belangrijke invloed op de hersenen. Dit uit zich ook in sociaal gedrag, zoals het vertrouwen in andere mensen en herkennen van emoties.
Het proefschrift van Peter Bos van de Universiteit Utrecht laat zien dat ondanks de ontwikkeling die het menselijke brein heeft doorgemaakt tijdens de evolutie, dit orgaan en het gedrag dat het voortbrengt, in belangrijke mate gevoelig is voor de effecten van testosteron.
Meer specifiek blijkt uit de gerapporteerde studies dat testosteron de neurale reactie versterkt op geluiden van huilende baby’s, op het zien van angstige en onbetrouwbare gezichten, en in het vooruitzicht van een beloning. Ook lijkt testosteron de communicatie tussen de boven- en onderliggende hersenstructuren te verminderen.
Gedrag
De belangrijke invloed van testosteron op de hersenen uit zich ook in gedrag. Twee studies in dit proefschrift laten zien dat testosteron het vertrouwen tussen mensen verminderd en de herkenning van emoties van anderen verstoord. De effecten van hormonen op het gedrag zijn afhankelijk van de context. Ook hangen ze in sterke mate af van individuele verschillen. Dergelijke verschillen zijn bijvoorbeeld persoonlijkheidskenmerken, of de hoeveelheid testosteron waarin men in de baarmoeder is blootgesteld.
Andere hormonen
Een literatuurstudie die eveneens is opgenomen in dit proefschrift laat zien dat menselijk sociaal gedrag in belangrijke mate beïnvloed wordt door hormonen zoals testosteron en estradiol, als wel door de neuropeptiden oxytocine en vasopressine. Hierin lijken testosteron en vasopressine vooral van belang in een omgeving die actie vereist, terwijl oxytocine en estradiol met name belangrijk zijn in verzorgende gedragingen binnen een veilige omgeving.
Peter Bos’ proefschrift kan op de lange termijn mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van behandelmethoden voor stoornissen, zoals bijvoorbeeld bij een sociale angststoornis.
- Universiteit Utrecht