Ochtendmensen presteren beter in de ochtend

Getty Images

LUIK - De manier waarop de hersenen werken, verschilt bij ochtend- en avondmensen. Dit is gebleken uit onderzoek van het Centre de Recherches du Cyclotron van de Universiteit van Luik.

Het verschil zit in het aandachtig blijven gedurende een dag. Dit is vooral zichtbaar aan het eind van de dag. Dat komt doordat de druk om te slapen dan groter wordt.

Twee processen
Het menselijk lichaam kent twee processen die de kwaliteit van onze cognitieve vaardigheden beïnvloeden. Het zelfregulerende proces, daarbij stijgt de neiging om te slapen terwijl de dag vordert. En het circadiaans ritme (24-uurs ritme), waarbij het signaal om wakker te blijven stijgt tijdens de dag en daarna weer afneemt. Door deze twee mechanismen wordt ons prestatieniveau bepaald.

Prestatie
Er is onderzocht of er bij deze twee processen verschillen zijn tussen ochtend- en avondmensen. Er werd gekeken of de processen elkaar beïnvloeden om ze beter te kunnen begrijpen. Uit dit onderzoek is gebleken dat ochtendmensen beter presteren in de ochtend en avondmensen in de avond.

Testen
1,5 uur en 10,5 uur na het wakker worden werden er testen gedaan. Bij deze testen werd de hersenactiviteit van de personen gemeten en werd een hoge concentratie vereist.

De test die 1,5 uur na het opstaan werd gedaan toonde geen verschil tussen ochtend- en avondmensen. Na 10,5 uur presteren avondmensen beter dan ochtendmensen.

Daarnaast werd aangetoond dat ochtendmensen gevoeliger zijn voor de druk van het zelfregulerende proces. Zij lijden sterker onder de druk om te slapen naarmate de dag vordert.

Auteur