Mannen met een werkende partner hebben meer depressieve klachten dan mannen waarbij de vrouw het huishouden op zich neemt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.
De onderzoekers baseren hun conclusies op gegevens over 1054 Belgische heteroseksuele koppels tussen de 18 en 65 jaar. Ze deelden de huishoudens in in drie types: het mannelijk kostwinnersgezin waarbij de man fulltime werkt en de vrouw het huishouden doet, het anderhalfverdienersgezin waarbij de man fulltime werkt en de vrouw parttime en het tweeverdienersgezin waarin beide partners voltijds werken.
Met een vragenlijst werd nagegaan of de respondenten gedurende de voorbije drie maanden last hadden van klachten zoals futloos, lichtgeraakt of pessimistisch zijn en slaapproblemen.
Salaris
Mannen bleken meer depressieve klachten te vertonen als hun echtgenote ook werkte dan wanneer zij de enige kostwinner waren. In anderhalfverdienersgezinnen hadden deze hogere depressiescores te maken met het werken van de vrouw op zich. Ook bij tweeverdieners ging het fulltime werken van vrouwen samen met een minder goede mentale gezondheid van hun partner, maar alleen de vrouw meer verdiende dan haar partner.
Verdeling huishouden
Mannen rapporteerden ook meer depressieve klachten naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich namen. Vrouwen vertoonden juist net minder klachten wanneer zij voornamelijk het huishouden deden. Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner melden meer klachten en dit maakt dat ook hun partner zich minder goed in haar vel voelt.
De resultaten van het onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift Health Sociology Review.
- Universiteit Gent