
Bij patiënten met schizofrenie zijn belangrijke centrale hersengebieden minder goed met elkaar verbonden dan bij gezonde proefpersonen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.
Onderzoeker Martijn van den Heuvel beschrijft de resultaten in het tijdschrift JAMA Psychiatry. Samen met zijn collega's analyseerde hij via MRI-scans de netwerkstructuur van de hersenen van patiënten met schizofrenie en gezonde proefpersonen. In twee onafhankelijke onderzoeken bestudeerden ze bijna honderd patiënten en honderd gezonde proefpersonen.
Hersenen
Tussen patiënten met schizofrenie en gezonde proefpersonen blijkt het aantal verbindingen binnen de zogenaamde ‘rich club’ te verschillen. De rich club is een groep van centrale hersengebieden (hubs) met bovengemiddeld veel verbindingen met omringende gebieden en met elkaar. Van den Heuvel laat zien dat patiënten met schizofrenie hier de sterkste afwijkingen hebben: de hersengebieden van de rich club zijn minder goed met elkaar verbonden. De rich club vormt een centrale plaats in de hersenen waar veel informatie aan elkaar wordt verbonden.
Slechte koppeling
"De resultaten betekenen dat de hersenen minder goed in staat zijn om verschillende informatiestromen aan elkaar te koppelen en te integreren", legt Van den Heuvel uit. "Een kenmerkend symptoom van schizofrenie is het verminderd vermogen van patiënten om gedachten van verschillende cognitieve functies aan elkaar te koppelen. Een slecht verbonden rich club zou dit in theorie kunnen verklaren."
Volgens Van den Heuvel suggereren zijn bevindingen dat schizofrenie misschien niet het gevolg is van hersenbeschadigingen, maar van minder ontwikkelde ‘verbondenheid’ of connectiviteit.
- UMC Utrecht