'Gezondheid en vast inkomen nodig voor geluk'

Getty Images

Voor driekwart van de Nederlanders is een goede gezondheid een keiharde voorwaarde om gelukkig te zijn. Tweederde vindt een goed, stabiel inkomen bovendien onmisbaar voor levensgeluk.

Dit blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine onder ruim 1200 lezers.

Verrassende uitkomst
De uitkomst is verrassend, want uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat goede gezondheid en een goed inkomen niet doorslaggevend zijn voor ons geluk.

Naast een goede gezondheid en een stabiel inkomen kwamen er uit het onderzoek nog meer zogenoemde 'geluksmythes' naar voren. Zo gaf 40 procent van de respondenten aan zonder een partner niet gelukkig te kunnen zijn, 24 procent vindt dat bij geluk kinderen horen en volgens 38 procent kun je zonder de ideale baan niet gelukkig zijn.

Ideale baan
Mannen van in de dertig zijn het meest vatbaar voor geluksmythes. Als enige groep vinden ze in meerderheid (54 procent) dat de ideale baan een keiharde voorwaarde is voor levensgeluk. 54 Procent van de mannen vindt bovendien dat je een partner nodig hebt om gelukkig te zijn. Ter vergelijk: 63 procent van de vrouwen zegt geen partner nodig te hebben als voorwaarde voor geluk.

Jong en oud
Uit het onderzoek kwam ook een aardig verschil tussen jongeren en ouderen naar voren: twintigers geloven het meest dat een partner nodig is voor geluk (46 procent), en het minst (14 procent) dat kinderen nodig zijn voor geluk. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze geloven in de mythe dat de ideale baan je gelukkig maakt.

An het onderzoek deden 170 mannen en 1115 vrouwen mee.

Auteur 
Bron 
  • Psychologie Magazine