BAARN - In de baarmoeder krijgt een foetus dagelijks berichtjes van zijn moeder, ook over haar geestelijke gesteldheid. Een depressie kan zo invloed hebben op de ontwikkeling van het kind, zelfs na de geboorte.
Al tientallen jaren wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van de omgeving waar in de foetus opgroeit, in de baarmoeder, op de ontwikkeling. Sommige effecten zijn overduidelijk: roken en drinken kunnen ernstige gevolgen hebben.
Andere invloeden zijn subtieler. Zo hebben mensen die geboren zijn tijdens de hongerwinter in 1944 vaker gezondheidsproblemen als overgewicht en diabetes. Dit hangt waarschijnlijk samen met het voedseltekort dat de moeders hadden tijdens de zwangerschap.
Verandering
Een onderzoeksteam van de University of California-Irvine heeft nu bekeken hoe de geestelijke gesteldheid van de moeder de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt. Ze kwamen hierbij tot een opvallende ontdekking. Niet het gezond of depressief zijn voor, tijdens en na de zwangerschap had invloed op de ontwikkeling van het kind, maar juist de verandering in gesteldheid gedurende de zwangerschap was bepalend.
Zowel in positieve als in negatieve zin. Vrouwen die van depressief naar gezond gingen of van gezond naar depressief. Dit zou betekenen dat een depressieve moeder tijdens de zwangerschap beter niet behandeld kan worden. Toch is het volgens de onderzoekers beter om ook deze vrouwen wel te behandelen. Op de lange termijn kan depressie bij de moeder namelijk ook tot problemen bij het kind leiden.
Voorbereiden
De invloed van een depressie tijdens de zwangerschap dient verder onderzocht te worden. "Het staat in ieder geval vast dat de foetus zich in de baarmoeder al voorbereidt op het leven op basis van de berichten die hij van zijn moeder ontvangt.", aldus onderzoeker Curt Sandman.
- Science Daily