Daklozen sterven veel jonger

Getty Images

Dak- en thuislozen in Rotterdam leven vele jaren korter dan mensen die wel een dak boven hun hoofd hebben. Zo zullen dakloze vrouwen die nu 20 jaar zijn gemiddeld sterven als ze 66 zijn. Dat is 16 jaar eerder dan een gemiddelde Rotterdamse vrouw. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers volgden gedurende 10 jaar ruim 2000 daklozen van 20 jaar en ouder in Rotterdam. Het gaat om mensen die voorzieningen voor daklozen bezochten zoals medische diensten en centra waar ze kunnen overnachten of eten. Ook buitenslapers zijn gevolgd. Gemiddeld lag de sterfte onder deze gehele onderzoeksgroep ruim drie keer hoger dan onder de algemene bevolking van de stad.

​Vrouwen
Jonge daklozen en vrouwen lopen nog meer risico om eerder te sterven dan hun leeftijdsgenoten. De sterfte was onder 20-44 jarigen bijna 8 keer hoger en onder vrouwen ruim 5 keer hoger dan onder de algemene bevolking. De onderzoekers denken dat vrouwen die dakloos worden er heel slecht aan toe zijn en mogelijk nog kwetsbaarder zijn dan mannen.

​Verslaving
"Natuurlijk hebben daklozen vaker te maken met problematiek als alcohol- en drugsverslaving en psychische problemen en is hun hogere sterfte geen verrassing. Temeer omdat ook bekend is dat er grote verschillen zijn in de levensverwachting tussen bevolkingsgroepen, ook in Nederland. Mannen van 20 met alleen basisonderwijs hebben bijvoorbeeld volgens gegevens van het CBS een ruim 7 jaar kortere levensverwachting dan mannen met een HBO of universitaire opleiding. Dit onderzoek laat zien dat voor dak- en thuislozen de verschillen nog héél veel groter zijn", zegt onderzoeker Wilma Nusselder.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLOS ONE.

Bron 
  • Erasmus MC