'Concreet denken tegen depressie'

Getty Images

BAARN - Concreet denken helpt patiënten met een depressie beter met hun problemen om te gaan. Het kan de klachten binnen twee maanden verminderen. Volgens Britse wetenschappers is een nieuwe zelfhulp therapie geboren.

Mensen met een depressie hebben vaak de neiging om abstract te denken over hun (voornamelijk) negatieve gedachten. Ze zien een kleine fout vaak als bewijs voor dat zij helemaal nergens toe in staat zijn. Concreettraining is een nieuwe unieke behandelmethode die direct ingrijpt op deze neiging.

Specifiek
Concreettraining leert mensen meer specifiek te zijn als ze nadenken over hun problemen. Hierdoor kunnen zij moeilijkheden beter in een perspectief plaatsen, waardoor zij problemen beter op kunnen lossen, zich  minder zorgen maken en minder depressieve stemmingen ervaren. Veel oefenen met concreet denken kan uiteindelijk de gedachten van depressieve patiënten veranderen.

Onderzoek
Een onderzoeksteam van de University of Exeter bestudeerde de effectiviteit van deze behandelmethode. Gedurende een jaar werden 121 patiënten met een depressie gevolgd. Een derde van hen kreeg naast de reguliere zorg van de huisarts de concreettraining, nog een derde volgde een ontspanningstraining en de laatste groep kreeg geen aanvullende behandeling.

De concreettraining verminderde de symptomen van stress en depressie beduidend. Gemiddeld werd een ernstige depressie zelfs een milde depressie binnen de eerste twee maanden. Ook gedurende de maanden die daarna volgden bleef dit effect behouden. Als de patiënten in staat waren om het concreet denken vol te houden hielp de training zelfs beter dan bij de ontspanning.

Toekomst
Het is voor het eerst dat is aangetoond dat het veranderen van het denkpatroon effectief is in de behandeling van depressie. De mogelijkheden van concreettraining zijn groot. De onderzoekers hopen dan ook dat in de toekomst de behandeling ingezet kan worden. Onderzoek bij meer mensen zal de eerste stap in die richting zijn.

Bron 
  • Medical Xpress