UTRECHT - In de afgelopen vijf jaar is de aanpak van depressies sterk verbeterd. Meer mensen kregen een adequate behandeling. Dat meldt het Trimbos Instituut.
Het onderscheid tussen lichte en ernstige depressie en het belang daarvan is nu veel duidelijker. Ook krijgen meer mensen die zich bij de huisarts melden een adequate behandeling aangeboden. Artsen schrijven minder snel medicatie voor.
Depressie Initatief
Sinds 2006 leidde het Trimbos-instituut het Depressie Initiatief. In het kader daarvan zijn hulpverleners getraind in het herkennen en behandelen van depressie volgens de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie en de NHG standaard depressie.
Collaborative care
De laatste fase van het initiatief richtte zich op de behandeling van matig ernstige tot ernstige depressies in de eerste lijn, bedrijven en in ziekenhuizen door het 'collaborative care model'. Bij dit model werkt een verpleegkundige nauw samen met een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist en consulent psychiater. Zij kijken systematisch in stappen van 6 weken of de patiënt opknapt. Als dat niet gebeurt, krijgt de hulpverlener gericht advies over te nemen vervolgstappen.
Effectief
Wanneer de behandeling na 3 x 6 weken onvoldoende resultaat heeft, wordt patiënt verwezen naar de GGz. De behandeling bestond uit een combinatie van een korte psychologische behandeling en mogelijk antidepressiva. Deze behandelmethode bleek 5 tot 7 keer meer effectief te kunnen zijn dan de gebruikelijke zorg voor depressie in de eerste lijn.
Het instituut gaat aanbevelingen doen naar aanleiding van het initiatief en voorstellen om vervolgonderzoek te doen.
- ANP
- Trimbos-instituut