Uitspoelen en laten hechten
Een snijwond kan je snel oplopen. Vaak ziet het er ernstiger uit dan het is. Wanneer moet je met een snijwond naar de dokter? En wanneer kan je het zelf oplossen bij je kind?
Je kind kan snijwonden oplopen door een mes, een stuk glas of metaal. In principe kan een snijwond overal op het lijf zitten. Meestal zitten dit soort wonden vooral op de handen en voeten. Snijwonden bloeden vaak hevig. Na deze eerste fase zijn ze minder pijnlijk.
Behandeling
Spoel de wond goed uit. Dit doe je onder een lopende kraan met lauw water. Als er geen stromend water aanwezig is, kan je ook drinkbaar water uit een fles gebruiken. Als je kind een snijwond heeft opgelopen door een stuk glas of een scherpe schelp, is het extra belangrijk om de wond goed schoon te maken. Je wilt immers niet dat er infecties ontstaan.
Hechten?
Kijk eerst hoe ver de wondranden tegen elkaar aan kunnen komen. Als de stukken huid niet goed aansluiten, moet de dokter de wond hechten. Als er sprake is van een vieze wond zal de arts er soms bewust voor kiezen om de wond open te laten.
Lippen
Wonden in de lip van het lippenrood tot op de huid moeten ook worden gehecht. Als dit niet gebeurt, bestaat er een kans dat de twee gedeeltes niet meer goed op elkaar aansluiten. Er is dan een blijvende verspringing bij de lippen. Als er alleen een sneetje in de lip zit is hechten niet nodig.
Zwaluwstaartjes
Als er echt helemaal geen spanning op de wondranden staat, gebruiken artsen weleens zwaluwstaartjes om de stukken huid bij elkaar te houden. Op deze manier krijgt de huid de mogelijkheid om te helen. Over het algemeen gaat de voorkeur uit naar hechten of plakken.
Een sneetje in de vinger kan meestal met een stevig verband worden behandeld. Snijwonden in de handen infecteren niet snel. Dat komt omdat de doorbloeding van de handen heel goed is.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op