Wat je moet weten over eczeem en voedselallergie

Eczeem is een voorbode

Getty Images

Kun je eczeem krijgen van melk, eieren of een ander voedingsmiddel? De relatie tussen eczeem en voeding wordt vaak gelegd. Toch is voedsel bijna nooit de oorzaak van eczeem. Maar eczeem kan wel een voorbode zijn van een allergie.

Eczeem is een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes. Het komt vaak voor, zeker bij kinderen. Een op de zeven kinderen onder de 4 jaar heeft wel last van een of andere vorm van eczeem. Men noemt dat dan ook wel constitutioneel eczeem. Hoe eczeem precies ontstaat, is onduidelijk. Er is in zeker mate sprake van erfelijkheid. Is een vader of moeder allergisch of heeft een van beiden astma, dan is de kans op eczeem bij een kind groter. Waarschijnlijk is er bij eczeem iets mis met bepaalde eiwitten in de huid. De huid kan daardoor niet de normale bescherming bieden, wordt droog, geïrriteerd en gaat schilferen. Zeker is in elk geval dat deze huidaandoening bijna nooit een reactie is op voedingsmiddelen.

Eczeem: grotere kans op allergie

Andersom is er bij kinderen met eczeem wel een grotere kans op het krijgen van een allergie. Kinderen die eczeem hebben, hebben een hoger risico op het krijgen van bijvoorbeeld astma of een voedselallergie. De huid is normaal een goede bescherming die ervoor zorgt dat er niks zomaar het lichaam kan binnendringen. Is die huidbarrière stuk -bijvoorbeeld bij eczeem- dan kunnen er wel, via deze niet-normale weg, bepaalde stoffen het lichaam binnendringen. Gebeurt dat met stoffen die erom bekend staat dat ze een allergie kunnen oproepen (allergenen), zoals huisstofmijt of eiwitten uit eieren, melk of pinda’s, dan kan dit voor een allergische reactie zorgen. Een ouder met een baby met eczeem hoeft het kind maar te kussen na het eten van een boterham met pindakaas en het babylichaampje kan met een allergische reactie reageren. Om allergische reacties bij kinderen met eczeem te voorkomen, probeert men tegenwoordig die kinderen al heel vroeg via de normale weg (de mond) in aanraking te laten komen met de bekende allergenen. Door die kinderen al vroeg kleine beetjes pinda of ei te laten eten, leert het lichaam dat dit gewone stoffen zijn waarop het niet allergisch moet reageren.

Opbouwschema

Tegenwoordig probeert men kinderen, zeker kinderen met een grotere kans op allergie (kinderen met eczeem dus) al vanaf 4 maanden via de voeding allergenen te geven. Krijgt het lichaam gewoon via de mond, maag en darmen hele kleine beetjes van de eiwitten uit ei of pinda, dan reageert het lichaam meestal niet allergisch. Door die hoeveelheden langzaam op te voeren, bouwt het lichaam tolerantie op voor die eiwitten en kan een voedselallergie voorkomen worden. Dit gebeurt onder begeleiding van een kinderarts en/of diëtist. Kinderartsen en kinderallergologen hanteren hiervoor een speciaal opbouwschema.

Eczeem ten gevolge van nikkelallergie

Eczeem bij volwassenen is ook zo goed als nooit een reactie op voedingsmiddelen. Alleen bij een nikkelcontactallergie kan - als deze heel ernstig is – eczeem ontstaan door de voeding. Bij een nikkelcontactallergie ontstaat er uitslag en jeuk als er contact is met nikkel, bijvoorbeeld uit ringen, armbanden, kranen en allerlei andere zaken van metaal. Meestal volstaat het achterwege laten van contact met deze metalen. Maar is deze allergie zeer ernstig, dan kan het zijn dat er ook op nikkel uit de voeding gereageerd wordt. Nikkel is een mineraal dat in kleine hoeveelheden in heel veel voedingsmiddelen voorkomt. Bijvoorbeeld in chocolade, peulvruchten, noten en volkorenproducten. Een speciaal dieet is dan noodzakelijk.

Goede weerstand

Verder is het voor iedereen met eczeem belangrijk te zorgen voor een goede weerstand. En daar komt natuurlijk wel een relatie met voeding om de hoek kijken. Want wie gezond eet, zorgt voor een betere weerstand. Een gezonde voeding bevat namelijk voldoende van die vitamines die de weerstand ondersteunen zoals vitamine C, A, D en foliumzuur.

Auteur 
Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Voedingscentrum
  • Dieetbehandelingsrichtlijnen