Zoek een oplossing die bij je past
Plekken, schilfers en vooral jeuk! Eczeem is geen pretje. Gelukkig kun je je klachten verlichten met bepaalde behandelingen en tips.
Eczeem is een niet-besmettelijke ontsteking van de huid. Sommige rode plekken zijn door het krabben open en nat, andere zijn korstig en schilferig. Deze plekken jeuken of veroorzaken een branderige pijn. Er bestaan twee vormen van eczeem: constitutioneel (atopisch) eczeem en allergisch contacteczeem.
Bepanthen Eczeem Crème
Bepanthen Eczeem Crème (medisch hulpmiddel) is geschikt voor mild tot matig atopisch eczeem en wordt gebruikt op de intacte huid.
KAG nr. 80-0416-0557
Constitutioneel (atopisch) eczeem
Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Atopie betekent de aangeboren aanleg om allergisch te worden. Dit kan in de familie zitten, maar dat hoeft niet altijd. Eén op drie kinderen met atopisch eczeem heeft geen familieleden met atopie. Kinderen groeien meestal over eczeem heen.
Rond het tweede jaar vermindert of verdwijnt het eczeem bij 30 procent. Tot aan het vijfde jaar neemt dit nog eens af met 30 procent. Er is niets te zeggen over welk kind er over eczeem heen groeit. Soms komt het op latere leeftijd terug, maar over het algemeen neemt eczeem af bij het ouder worden.
Symptomen
De jeuk bij constitutioneel eczeem kan bij vlagen heftig zijn en alles overheersen. Zo'n aanval duurt meestal een uur en ontstaan vooral 's avonds of 's nachts, wat de slaap niet ten goede komt. Velen gaan automatisch krabben om de jeuk weg te krijgen. Het vervelende is dat krabben de toestand van de huid juist verergert.
Bij zuigelingen en kleuters zijn gezicht, buitenzijde van ellebogen en knieën de meest voorkomende plekken. Vanaf het tweede jaar zit het eczeem meer in plooigebieden van het lichaam.
Bij zuigelingen bestaat de huiduitslag uit kleine bobbeltjes, blaasjes, roodheid, korstjes en schilfers. Blaasjes en roodheid nemen iets af vanaf het tweede jaar.
Bij volwassenen zit het eczeem in de elleboogplooien, de knieholten en op handen en voeten. De uitslag bij volwassenen is dezelfde als bij zuigelingen met vaak verdikkingen van de huid op bepaalde plekken. De huidlijnen zijn vaak grover door het krabben en wrijven.
Tijdsperiode
Constitutioneel eczeem kan enkele maanden tot vele jaren duren. Er bestaan perioden met verschrikkelijke klachten, gevolgd door geen klachten. Vaak zijn de klachten in de winter erger door de droge vrieslucht.
Aanleg
De aanleg voor constitutioneel eczeem komt vaak al voor op jonge leeftijd. Al in de derde maand kunnen de eerste verschijnselen zich openbaren. Bij 80 procent van de patiënten met constitutioneel eczeem begint de huiduitslag in het eerste jaar.
Huidverzorging
Mensen met constitutioneel eczeem hebben vaak een droge huid. Dit betekent dat het vetlaagje van de huid dunner is dan normaal. Sommige producten ontvetten de huid meer dan normaal. Zeep en heet water bijvoorbeeld maken het vetlaagje van de huid nog dunner.
Verder moet je oppassen met terpentine, allesreiniger, afwasmiddel, bad- en doucheschuim en waspoeder. Na het wassen is het goed je in te smeren met een crème of zalf.
Behandeling
Eczeem kun je behandelen met speciale eczeem crème, verkrijgbaar bij drogist, apotheek of online. Een goede huidverzorging helpt daarnaast om eczeem rustig te houden. Belangrijk om de huid ook tussendoor goed vet te houden. Een droge huid verzorg je met met een speciale crème voor de droge en gevoelige huid.
Hormoon- en teerzalf
Hormoonzalven bevatten corticosteroïden en worden door de huisarts voorgeschreven. Als het lichaam een te sterke afweerreactie vertoont, helpt deze zalf. Het remt de huidontsteking af en gaat daarmee de jeuk tegen.
Teerzalven helpen tegen jeuk en pijn en verminderen zwelling en roodheid van de huid. Teerzalf ruikt sterk en kan afgeven. In de zon moet je oppassen voor verbranding.
Pillen
Bij onvoldoende effect van zalf of crème en bij zeer hardnekkig eczeem kan de specialist een corticosteroïd voorschrijven. Omdat dit meer bijwerkingen heeft dan een zalf wordt dit alleen in extreme gevallen voorgeschreven.
Lichttherapie
Als een erg groot deel van het lichaam met eczeem bedekt is en de huid goed op zonlicht reageert, is lichttherapie een oplossing. Je moet hiervoor naar het ziekenhuis.
Je krijgt twee tot vier maal per week een zonnebad met UVB. Dit licht is heel sterk, zodat de duur van een zonnebad langzaam wordt opgebouwd. UVA is een minder sterk licht en dit kan in samenwerking met psoraleen gebruikt worden.
Alternatieve geneeswijzen
Er zijn veel minder onderzoeken verricht naar alternatieve behandelingen, maar ook deze kunnen soms helpen. We kunnen je hier echter geen goede adviezen voor geven. Je moet er echter aan denken dat de zegswijze 'baat het niet, dan schaadt het niet' ook niet opgaat voor alternatieve middelen.
Psychosociale hulp
Als ondanks alle geneesmiddelen en -wijzen je eczeem nog niet vermindert en je er emotioneel van uit balans raakt, is het verstandig eens te gaan praten met een maatschappelijk werk(st)er of een psycholoog. Je arts kan je doorverwijzen.
Adviezen en tips
- Vermijd irriterende stoffen, zoals wol in kleding.
- Opgedroogd zweet kan jeuk verergeren. Draag dus vocht doorlatende kleding en neem direct na het sporten een korte, niet te warme douche.
- Zorg voor een niet te droge lucht, door bijvoorbeeld bakjes water aan de centrale verwarming te hangen.
- Te vochtige lucht is echter ook niet goed, omdat dit schimmelvorming opwekt. Houd je nagels kort en draag 's nachts eventueel tricot handschoenen (bij apotheek verkrijgbaar en soms door verzekeraar vergoed).
- Kinderen kun je 's nachts kousen of washandjes om de handjes doen of een te grote pyjama aandoen, waarvan de mouwen dichtgenaaid zijn. De arts kan ook een antikrabpak of zalfpak voorschrijven.
- Gebruik in bad olie in plaats van badschuim.
- Ga de zon in, maar zorg dat je niet verbrandt.
- Gebruik speciale eczeem crème.
- Houd de huid goed vet door het gebruik van speciale crème voor de droge en gevoelige huid.