Ik heb eczeem aan mijn vingers. Soms is het weg, maar het komt altijd weer terug. Waarom komt het altijd terug op dezelfde plek? Kan ik dat voorkomen?
Mevr. M. Barwegen
Dick van Gerwen, dermatoloog:
Het gaat hier om 'dyshidrotisch eczeem'. Een steeds terugkerend eczeem dat vooral aan de vingers voorkomt. Dyshidrotisch betekent (vrij vertaald): gestoorde waterhuishouding. Het probleem is ooit zo genoemd, omdat het gepaard gaat met kleine jeukende vochtblaasjes. Als je er op duwt of in knijpt, dan komt er wat helder vocht uit. Vroeger werd dan gedacht dat de waterhuishouding in de huid niet goed was, vandaar de naam.
Tegenwoordig weten we dat het een vorm van eczeem is. Bij eczeem is het afweerapparaat van de huid betrokken. Dit afweerapparaat is bedoeld om bacteriën, virussen en dergelijke buiten ons lichaam te houden. Maar soms kan het ook spontaan actief worden, zonder duidelijke oorzaak. Door de afweerreactie ontstaat er dan roodheid, jeuk en vochtophoping in de huid, later ook schilfering. Dat noemen we dan eczeem. Als er erg veel vocht wordt geproduceerd bij de afweerreactie dan kunnen er zelfs blaasjes ontstaan.
Bij klassiek dyshidrotisch eczeem ontstaan er van tijd tot tijd van die jeukende vochtblaasjes vooral aan de zijkanten van de vingers, soms handpalmen. Meestal gaat het vanzelf in enkele weken over. Soms ontstaat daarbij wat schilfering. Door krabben kan het overigens wel langer duren voordat het geneest. Het krabben houdt de afweerreactie en dus het eczeem actief.
De oorzaak van dyshidrotisch eczeem is onbekend. Het is dus ook niet te voorkomen. Er zijn echter ook andere vormen van eczeem die vochtblaasjes aan de handen kunnen geven, zoals bijvoorbeeld contactallergisch eczeem. Dan wordt, door langdurig contact met een lichaamsvreemde stof, de afweer van de huid heel gericht tegen deze stof geactiveerd.
Iedere keer als er dan opnieuw contact is met deze stof, wordt het afweersysteem geactiveerd en ontstaat op de contactplaats een eczeemplek. Bekend is bijvoorbeeld nikkelallergie, waarbij er een eczeemplek kan ontstaan precies onder het (metalen) horloge, of ter hoogte van de (metalen) broeksknoop.
Steeds vaker komt overigens parfumallergie voor. Dat is vervelend want parfum wordt tegenwoordig bijna overal in verwerkt, zoals in huidverzorgingsproducten, zepen, shampoos, schoonmaakmiddelen en dergelijke. Gelukkig zijn voor mensen met parfumallergie dit soort producten ook allemaal parfumvrij te krijgen.
Ook kan eczeem aan de handen ontstaan ook door veelvuldig en langdurig contact met irriterende stoffen. De huid wordt dan door de irriterende stoffen een beetje kapot gemaakt, waardoor het afweersysteem actief wordt en er eczeem ontstaat. Vroeger kwam dat veel voor bij huisvrouwen en werd het zelfs huisvrouweneczeem genoemd. Tegenwoordig hebben veel apparaten het natte huishoudelijke werk overgenomen en wordt het niet veel meer gezien bij huisvrouwen. Wel nog bij mensen die beroepsmatig veel contact hebben met irriterende stoffen.
Mild tot matig dyshidrotisch eczeem zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak kan het worden behandeld met een speciale eczeem crème, verkrijgbaar bij drogist, apotheek en online. Als dat niet afdoende werkt, dan kan een cortisonen/hormoonzalf worden voorgeschreven door de huisarts. De jeuk en de blaasjes zijn dan meestal binnen enkel dagen tot 1 week verdwenen. Bij kortdurend gebruik van deze crèmes is er geen risico op bijwerkingen, dus als het eczeem na verloop van tijd opnieuw de kop op steekt, is er geen bezwaar opnieuw kortdurend deze crème te gebruiken.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.