Goede vraag
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Waarom heb je meer last van eczeem in de winter?
In het winterseizoen is de kans op uitdrogen van de huid groter. De wintermaanden brengen koude droge lucht met zich mee en de lucht binnen is dankzij de verwarming ook een stuk droger. Die kou en droge lucht zijn een behoorlijke aanslag op je huid. Vocht verdampt veel gemakkelijker uit de huid. Van kou en droge lucht krijg je geen eczeem, maar een droge huid is wel kwetsbaar. Er ontstaat dus eerder eczeem.
Daarnaast ben je vatbaarder voor infecties als je het koud hebt en zitten we in de winter veel dichter op elkaar. Je wordt dus sneller ziek. Bij een verminderde weerstand raakt de huid eerder beschadigd, waardoor irriterende stoffen gemakkelijker de huid binnendringen.
Warme douche
Een warme douche is in de koude wintermaanden vaak je beste vriend. En juist die warme douche onttrekt veel vocht uit je huid. De huid is namelijk bedekt door een vetlaagje dat bescherming biedt en vocht vasthoudt. Dit vetlaagje lost op door het warme douchewater en verdwijnt van je huid. Als je dan uit de douche stapt, is de huid warm. Omdat je beschermlaag is verdwenen, verdampt er heel veel water uit de huid. Na het douchen voelt de huid dan trekkend en jeukend aan. Dit jeukende gevoel komt doordat er zoveel vocht uit de huid verdampt.
Gelukkig herstelt de beschermlaag bij de meeste mensen snel. Maar lange tijd elke dag of zelfs twee keer per dag douchen - en dan ook nog lekker lang en warm - zorgt ervoor dat de huid heel droog en geïrriteerd wordt. En dan kunnen eczeemplekken ontstaan.
Alle seizoenen
Niet alleen in de winter kan eczeem overigens verergeren. De invloed van de seizoenen verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de oorzaak van je eczeem en de eventuele aanwezigheid van andere allergieën. Bij vochtig weer kan eczeem opvlammen, maar ook een eventuele hooikoorts kan van invloed zijn. Bij de meeste mensen is eczeem in de zomer rustig, zeker in zonnige periodes. Zonlicht en zeewater hebben vaak een gunstig effect. De warmte kan echter door zweten de klachten ook juist weer verergeren.
Wat kun je doen?
Uitdroging voorkomen is heel belangrijk. Ga daarom niet te vaak onder de douche of in bad, probeer het te beperken tot twee à drie keer per week. Zorg dat het water niet te warm is, 37 graden is prima, en blijf er niet langer dan 5 minuten onder staan. Gebruik daarbij zo min mogelijk zeep, shampoo of badschuim. Een verzachtende en beschermende vette zalf of crème speciaal voor de droge en gevoeilige huid is de beste behandeling van een droge huid.
Bescherm je huid buitenshuis extra tegen de kou en draag goede beschermende kleding. Vergeet zeker de handschoenen niet. Let er wel op dat bepaalde (wollen) kleding juist voor extra irritatie kan zorgen. Katoen is over het algemeen de beste keuze. Zorg dat de kleding luchtig zit, want te veel warmte kan de huid ook irriteren. Natuurlijk is het bij een droge huid (en eczeem) heel erg belangrijk om niet te krabben.
In huis kun je proberen de luchtvochtigheid te verbeteren door bakjes water neer te zetten bij de radiatoren. Daarnaast is regelmatig ventileren belangrijk. Ook planten dragen bij aan een goede luchtkwaliteit in huis.
Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.