Goed nieuws over diabetes type 2 in 2025: 'Patiënten kunnen van hun medicatie af'

­Leefstijlbehandeling 'Keer Diabetes2 Om' wordt vergoed

oudere vrouw buiten aan het wandelen
Getty Images

Vijf toonaangevende specialisten vertellen over veelbelovende nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit en bestuurslid bij Voeding Leeft, vertelt welk goed nieuws we dit jaar kunnen verwachten op het gebied van diabetes type 2.

Sinds dit jaar wordt de ­leefstijlbehandeling 'Keer Diabetes2 Om' vergoed voor mensen met diabetes type 2. Dat is goed nieuws voor de 1,1 miljoen Nederlanders die lijden aan diabetes type 2, een chronische ziekte waarvan leefstijl de hoofdoorzaak is. En het aantal (pre)diabetespatiënten is nog steeds groeiende.“ 

Als je de diagnose krijgt, ben je meestal nog niet zo ziek”, zegt ­Renger Witkamp. “Je krijgt dan volgens het oude beleid een pilletje, metformine. Bij de ene patiënt gaat het hiermee jarenlang goed, bij de andere al snel niet. Gaat het niet goed, dan krijg je ­zwaardere medicijnen voorgeschreven. Zodra de bloedsuikerspiegel onregelmatiger wordt, ­moeten ­sommigen insuline gaan spuiten. Deze mensen proberen we zoveel mogelijk weer van de medicatie af te krijgen met ons leefstijl­programma.” 

Diabetespatiënten kunnen van hun medicatie af met ons leefstijlprogramma

Wie denkt dat hij daarvoor een streng dieet moet volgen en dit op eigen houtje moet volhouden, heeft het mis. “Het is een tweejaarlijks programma met enthousiaste coaches, lotgenotencontact, terugkomdagen en nazorg. Je leert op een leuke manier alles over een gezonde leefstijl met een mediterraan voedingspatroon, waar je zonder ­diabetes ook al gezonder van wordt.” 

Inmiddels hebben meer dan vierduizend mensen meegedaan aan het leefstijlprogramma. De eerste resultaten zijn binnen en zien er veelbelovend uit, aldus Witkamp. “28 procent gebruikt geen ­diabetesmedicatie meer. En ­71 procent kon na twee jaar stoppen met het gebruik van insuline. De tailleomtrek is afgenomen met gemiddeld bijna acht centimeter en het gewicht met gemiddeld zeven kilo.” Ook voelen deelnemers aan het programma zich fitter, zijn ze ­helderder in hun hoofd en ­minder vermoeid. Al met al genoeg redenen voor optimisme. Of deelnemers het na die twee jaar volhouden is nog de vraag. “Soms vallen mensen terug, maar dat geldt voor alle leefstijlprogramma’s. Ik zeg ­altijd: dan hebben ze toch twee jaar gewonnen.” 

In 2025 hoopt Witkamp meer leefstijlprogramma’s aan te kunnen bieden, zoals voor hoge bloeddruk en reuma. “Steeds meer mensen weten ons te vinden, dat is goed nieuws. Ik hoop dat aandacht voor leefstijl steeds normaler wordt”, zegt hij. “Dat artsen leefstijlprogramma’s vaker gaan voorschrijven en dat zorgverzekeraars een actievere rol gaan spelen.”

Prof. dr. Renger Witkamp is hoogleraar voeding en ­farmacologie aan de Wageningen Universiteit en bestuurslid bij Voeding Leeft, dat een ­gezond leefstijlprogramma voor diabetespatiënten heeft gemaakt.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine december 2024/januari 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Magazine