ARNHEM - Ruim negen op de tien Nederlanders voelt zich wel eens somber, meestal door financiële zorgen of het verlies van naasten. Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Zorgverzekeraar VGZ.
Veertien procent van de Nederlanders voelt zich doorgaans depressief, een kleine 4 procent zelfs zwaar depressief. 62 procent van de Nederlanders voelt zich over het algemeel (heel erg) opgewekt.
Bijna een kwart (23 procent) van de Nederlanders zegt regelmatig of zelfs vaak depressieve gevoelens te hebben. Driekwart van de Nederlanders geeft aan wel eens last te hebben van minimaal één van de symptomen die bij depressie horen. Vooral een verstoord slaappatroon en rusteloosheid komen regelmatig voor.
Taboe
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna de helft van de Nederlanders denkt dat er een taboe op depressie rust en ruim een derde vindt dat depressie echt iets van deze tijd is. Slechts 24,6 procent heeft wel eens gehoord van online zelfhulptools voor depressieve klachten.
Vrouwen voelen zich vaker wel eens somber dan mannen, zij zijn ook gevoeliger voor de problemen van vrienden of familie en voor eenzaamheid. Mannen worden vaker dan vrouwen somber van stress op werk of school. Vijftigplussers zijn minder vaak somber dan gemiddeld, terwijl jongeren zich minder vaak dan gemiddeld (extreem) opgewekt voelen.
Slapeloosheid
58 procent is van mening dat somberheid kan zorgen voor gezondheidsklachten, minder sociale contacten en slapeloosheid. Wat zou kunnen helpen volgens de ondervraagden: tijd voor jezelf nemen, veel buiten zijn, een goed gesprek, rusten en sporten.
- VGZ