Gepest worden op 13-jarige leeftijd verhoogt het risico op een depressie op je 18e. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Oxford.
De onderzoekers gebruikten gegevens over bijna 4.000 Britse tieners. Op 13-jarige leeftijd vulden ze een vragenlijst in over pesten. Op hun 18e werd onderzocht of ze last hadden van kenmerken van een depressie.
Vaak gepest
Bijna 700 deelnemers gaven aan dat ze vaak werden gepest, dat wil zeggen minstens een keer per week. Van deze deelnemers bleek 15 procent 5 jaar later depressief te zijn. Nog eens 1440 tieners hadden af en toe met pesten te maken: 1 tot 3 keer gedurende 3 maanden. Van deze 13-jarigen kampte 7 procent met een depressie toen ze 18 waren. Ter vergelijking: van de tieners die nooit gepest werden, kreeg 5,5 procent depressieve symptomen.
Langer depressief
De tieners die vaak werden gepest, bleven bovendien langer last houden van hun depressie. Eén op de tien uit deze groep was meer dan twee jaar depressief. Slechts 4 procent van de jongeren die nooit waren gepest kreeg een langdurige depressie.
Het pesten bestond vooral uit uitschelden. Meer dan een derde van de gepeste tieners maakte dat wel eens mee. Van ongeveer een kwart waren een keer bezittingen afgepakt. Een tiende had te maken gehad met fysiek geweld.
Oorzaak
"We ontdekten dat tieners die aangaven dat ze vaak gepest waren twee keer zo vaak een depressie hadden op 18-jarige leeftijd. Met ons type onderzoek kunnen we er nooit zeker van zijn dat pesten een depressie veroorzaakt. Ons bewijs suggereert wel dat dat het geval is”, zegt Lucy Bowes. Er is niet onderzocht waarom pesten het risico op een depressie vergroot.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in The BMJ.
- WebMD