Als jongvolwassene te zwaar zijn, zorgt voor een hoger risico op darmkanker op latere leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Orebro Universiteit en Harvard.
Voor het onderzoek werden bijna 240.000 Zweedse mannen 35 jaar lang gevolgd. De deelnemers waren aan het begin van de studie tussen de 16 en 20 jaar. De meerderheid had toen een gezond gewicht, maar 6,5 procent was te zwaar en 1 procent had obesitas.
Vaker darmkanker
Gedurende het onderzoek werd er bij 855 deelnemers darmkanker vastgesteld. Bij mannen met obesitas (een BMI van hoger dan 30) bleek 2,38 keer zo vaak een tumor in de darmen te zijn ontstaan als bij mannen met een gezond gewicht. Mannen met een BMI van 27,5 - 30 hadden 2,08 keer zo veel kans op darmkanker als leeftijdgenoten met een BMI van 18.5 tot 25.
Rol gewicht
De wetenschappers weten nog niet precies welke rol het gewicht speelt in het ontwikkelen van darmkanker. “De late adolescentie markeert de overgang van kind naar volwassene en is een periode van versnelde groei, vooral bij mannen, dus deze periode is misschien heel belangrijk. Het sterke verband tussen obesitas bij jongeren en darmkanker op latere leeftijd, in combinatie met het toenemende overgewicht bij adolescenten, kan licht werpen op het stijgende aantal gevallen van darmkanker bij jonge volwassenen”, schrijven de onderzoekers.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Gut.
- BBC