Niezen en hoesten nog altijd belangrijkste besmettingsbron
Deeltjes van het coronavirus kunnen onder ideale omstandigheden tot 72 uur overleven op plastic en roestvrij staal. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
Op oppervlaktes als karton (24 uur) en koper (4 uur) overleven virusdeeltjes korter. Overleven betekent dat het virus in staat is zich in cellen te vermenigvuldigen.
Het onderzoek van The New England Journal of Medicine bevestigt wat het RIVM al eerder meldde: namelijk dat het virus afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden enkele uren tot dagen kan overleven buiten het lichaam.
Bosje bloemen
De uitkomst van het onderzoek is dan ook geen reden tot extra voorzorgsmaatregelen. De kans dat we ziek worden van spullen, zoals een pakketje of een bosje bloemen, is volgens het RIVM namelijk klein. Met regelmatig handen wassen wordt die kans nog kleiner. Bovendien verkorten in de praktijk factoren als een hogere temperatuur, een lagere luchtvochtigheid en meer wind de levensduur van het virus, aldus viroloog Eric van Gorp tegen NOS.
Lucht
De belangrijkste besmettingsroute loopt nog altijd door niezen en hoesten via de lucht. Uit het onderzoek blijkt dat hele kleine druppeltjes van het virus tot drie uur in de lucht kunnen overleven. Om besmetting te voorkomen zijn de effectiefste maatregelen daarom nog altijd afstand houden, in de binnenkant van je elleboog hoesten en niezen en regelmatig handen wassen.
Klik hier om het hele onderzoek te lezen (in het Engels).
PlusOnline maakte hier een duidelijke infographic over: