Wat zijn de bijwerkingen van de coronaprik tegen de FLiRT-variant?

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van de coronaprik?

bijwerkingen coronavaccin
Getty Images

Op dit moment kun je je weer laten vaccineren tegen het coronavirus, de FLiRT-variant. Wat is er veranderd ten opzichte van het afgelopen jaar? En wat zijn bekende bijwerkingen van de coronaprik?  

Welk vaccin wordt er dit jaar gebruikt? 

De variant van het coronavirus dat op dit moment rondgaat, heet de FLiRT-variant. De term 'FLiRT' is door wetenschappers bedacht als verzamelnaam voor een aantal subvarianten van het omikronvirus. Er zijn geen aanwijzingen dat deze subvarianten ziekmakender zijn dan eerdere omikronvarianten. De coronaprik is zo aangepast dat het ook bescherming biedt tegen deze huidige varianten. Tijdens deze najaarsronde zal het aangepaste mRNA-vaccin van producent BioNTech/Pfizer worden gebruikt. Naar verwachting komt er ook een eiwitvaccin beschikbaar voor mensen die geen mRNA-vaccin mogen of willen krijgen.

Alleen mensen van 60 jaar en ouder ontvangen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Andere mensen kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad geadviseerd de coronaprik niet meer standaard aan alle zwangere vrouwen aan te bieden. Bij de huidige variant van het coronavirus lopen zwangeren geen verhoogde kans op vroeggeboorte. Ook is het risico om ernstig ziek te worden laag. Zwangeren die jaarlijks de griepprik krijgen vallen nog wel in de risicogroep.

Veelvoorkomende bijwerkingen na de coronaprik

Iedereen kan bijwerkingen ervaren na vaccinatie. Als je eerder bijwerkingen hebt ervaren, hoeft dit niet te betekenen dat je bij een nieuwe vaccinatie weer bijwerkingen ervaart.

De meest voorkomende bijwerkingen na de coronaprik zijn reacties op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, je niet lekker voelen, koorts, spierpijn en pijn in de gewrichten. Deze bijwerkingen ontstaan vaak binnen 48 uur na de vaccinatie en gaan meestal vanzelf over binnen enkele dagen. Bij reacties op de prikplek kan roodheid, zwelling, warmte en/of pijn op de prikplek ontstaan. Spierpijn kan ontstaan in het hele lichaam of in bepaalde delen van het lichaam. Bij gewrichtspijn zijn één of meerdere gewrichten stijf of pijnlijk. Bepaalde bewegingen kunnen daardoor moeilijker gaan.

Vergrote lymfeklieren na de coronaprik 

Na vaccinatie met het coronavaccin kunnen je lymfeklieren opzwellen. Dit wordt ook wel lymfadenopathie genoemd. Meestal treedt dit op in de oksel van de gevaccineerde arm. Dit komt doordat de immuuncellen in de lymfeklieren actief worden na vaccinatie. De zwelling kan soms zo groot worden als een golf- of tennisbal. Meestal ontstaan vergrote lymfeklieren binnen één tot drie dagen na vaccinatie. Vergrote lymfeklieren verdwijnen meestal vanzelf na een week. Neem contact op met je huisarts als de vergroting langer dan twee weken duurt. Dit is belangrijk om een mogelijke andere oorzaak uit te sluiten.   

Bijwerkingencentrum Lareb 

Kijk op de informatiepagina over vaccins van Bijwerkingencentrum Lareb voor meer informatie over bijwerkingen na vaccinatie. Wil je zelf een bijwerking melden? Dat kan via hun meldformulier.  

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.