Kans op besmetting nauwelijks meer dan één per duizend
Als een besmet persoon en een onbesmet persoon beiden een goedpassende FFP2-masker dragen en twintig minuten bij elkaar in een ruimte staan, is de maximale kans op besmetting nauwelijks meer dan één per duizend. Dat blijkt uit een studie van het Max Planck-Instituut voor Dynamica en Zelforganisatie in Göttingen.
Voor deze studie berekenden de onderzoekers het maximale risico op een coronabesmetting in een groot aantal situaties. Daarbij hielden ze rekening met factoren die in soortgelijke onderzoeken nog niet waren opgenomen. Zo werd onderzocht in hoeverre het slecht aansluiten van de mondmaskers de bescherming vermindert. De studie is gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zonder mondmasker zelfs op drie meter afstand onvoldoende tegen besmetting zijn beschermd. Met een zekerheid van bijna honderd procent wordt een ongevaccineerd persoon die op deze afstand praat met iemand met COVID-19, binnen vijf minuten besmet. Dit geldt als de besmette persoon een hoge virale lading van de deltavariant bij zich draagt.
Als de besmette en de gezonde persoon goedpassende FFP2-mondmaskers dragen, is de maximale kans op een coronabesmetting na twintig minuten amper meer dan één per duizend. Ook als ze dicht bij elkaar staan. Het mondmasker beschermt dus veel beter tegen besmetting dan afstand houden, volgens deze onderzoekers. Zij drukken mensen daarom op het hart om een mondmasker te dragen. ‘Dit is waarom het dragen van een mondmasker tijdens een pandemie zo belangrijk is’, zegt Bagheri, hoofdauteur van het onderzoek.
FFP2-maskers en ook KN95-maskers zijn volgens de onderzoekers erg effectief, omdat het materiaal besmettelijke deeltjes uit de lucht die je inademt heel goed kan wegfilteren. Bij twee personen die een goed aansluitend, medisch masker dragen, is de maximale kans op besmetting na twintig minuten tien procent. Deze kans is een stuk groter dan bij het FFP2-mondmasker, maar het medische masker verkleint de kans op besmetting nog steeds aanzienlijk vergeleken met een situatie zonder enige mondneusbescherming.
Als een FFP2-masker niet goed aansluit op je gezicht, stijgt de kans op besmetting met ongeveer vier procent. Je laat een masker goed aansluiten op je gezicht, door het bovenste metalen bandje in een afgeronde ‘W’ te vouwen’, zegt Bodenschatz. ‘Op deze manier beslaan ook je brilglazen minder snel.’
In Nederland mag je zelf kiezen welk type mondkapje je gebruikt. Zo kun je herbruikbare mondkapjes nemen of er zelf één maken. Je mag alleen geen sjaal, buff of zakdoek als mondkapje gebruiken. Dit onderzoek doet overigens geen uitspraken over de werkzaamheid van zelfgemaakte mondkapjes. Bekijk hier alle de regels in Nederland voor het dragen van mondkapjes. In andere landen als Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland is het dragen van een FFP2-mondmasker verplicht. Hier vind je alle mondkapjesregels per land in Europa.