Diederik Gommers legt uit hoe coronavaccin werkt

Kan het mRNA-vaccin je eigen DNA aantasten?

Getty Images

Duizenden medewerkers in verpleeghuizen worden vanaf vrijdag 8 januari in ons land gevaccineerd tegen het coronavirus. Hoe werkt het vaccin in ons lichaam precies? Diederik Gommers, landelijk ic-voorzitter en OMT-lid, legt het in begrijpelijke taal uit.

"De nieuwe Covid-19 vaccins, ook wel mRNA-vaccins genoemd, bevatten een genetische code van een klein stukje van het virus (en dus niet van het hele virus). Als je die genetische code injecteert, dan maakt ons lichaam zélf een onderdeel van het virus aan, de spike-eiwitten. Hieruit kan onmogelijk een nieuw virus ontstaan, maar het lichaam gaat antistoffen maken tegen deze ‘vreemde’ eiwitten. En zo heb je dus afweer tegen het Covid-19 virus als dat je lichaam binnendringt", schrijft Gommers op zijn Instagram-account.

Gevaarlijk?

Kan het mRNA-vaccin (Pfizer en Moderna) je eigen DNA aantasten? Gommers gaat verder: "Logisch deze vraag en het klinkt ook best eng. Het mRNA wordt snel door ons lichaam afgebroken nadat het is ingespoten en daarom is er een extra stof toegevoegd in het vaccin om dat proces te remmen. Maar is dit dan toch niet gevaarlijk? De cellen van ons lichaam worden voortdurend blootgesteld aan virussen die binnendringen, zoals ook bij een banale verkoudheid, en deze bestaan ook uit RNA. Voor het omzetten van RNA in DNA heb je een enzym nodig, reverse-transcriptase, en dat is aanwezig in enkele virussen zoals hepatitis-B of HIV. Dit enzym zit niet in het vaccin en is ook niet aanwezig in jouw cellen en dus kan het RNA niet zomaar worden omgezet."

Gommers sluit zijn verhaal af met een positieve noot: "Hopelijk is dit duidelijk en ben je gerust gesteld. Samen komen we er!"

Podcast

Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie bij AmsterdamUMC, legde eerder in onze podcast ook heel duidelijk uit hoe coronavaccins werken. In onderstaande podcast krijg je antwoord op alle vragen over veiligheid, doelgroepen, mogelijke bijwerkingen, planning en het effect.

Auteur