Vaccinatie voorkomt ernstige covid-19 en MIS-C
Onlangs werd bekend dat alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie kunnen krijgen. Hiermee volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad. Maar waarom zou je je kind vaccineren tegen corona? En hoe veilig is het? De vijf meestgestelde vragen op een rij.
1. Waarom kunnen jonge kinderen nu ook gevaccineerd worden tegen corona?
Kinderen krijgen meestal milde klachten na een besmetting met het coronavirus. Waarom dan toch een vaccinatie? Omdat de infectie volgens de Gezondheidsraad bij een hele kleine groep wel tot ernstige klachten kan leiden, waardoor ziekenhuisopname nodig kan zijn. Ook ontwikkelt covid-19 zich bij een kleine groep kinderen tot Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Dit is een zeer zeldzame, ernstige ontstekingsreactie die in de organen optreedt.
Vaccinatie kan dus voorkomen dat een kleine groep kinderen ernstige covid-19 en MIS-C krijgt. Daarnaast benoemt de raad in het advies dat vaccinatie waarschijnlijk ook voorkomt dat kinderen langdurige klachten houden na een corona-infectie (long covid). Bovendien voorkomt het (indirect) dat kinderen bijvoorbeeld sport, school en sociale contacten moeten missen. Dit kan leiden tot een slechtere gezondheid en sociaal-emotionele ontwikkeling en leerachterstanden. Daarom adviseert de raad kinderen in deze leeftijdsgroep een vaccinatie aan te bieden.
2. Is het veilig om kinderen in die leeftijdsgroep te vaccineren?
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft eind november het coronavaccin van Pfizer/BioNTech veilig en geschikt verklaard voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. EMA concludeert op basis van onderzoeken die zij bestudeerd hebben, dat de werking van het vaccin bij kinderen minimaal even goed is als bij (jong)volwassenen.
3. Welk vaccin kunnen de kinderen krijgen?
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dit vaccin bestaat - net als bij de andere leeftijdsgroepen - uit twee prikken. Het verschil is alleen dat de dosis veel lager is: 10 microgram. 12-plussers krijgen 30 microgram. De afweerreactie van jonge kinderen is namelijk sterker dan bij volwassenen.
4. Hoe zit het met de bijwerkingen?
De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig. Net als bij andere leeftijdsgroepen, komen ze vaker voor na de tweede dosis. Dan gaat het bijvoorbeeld om pijn rond de prikplek en hoofdpijn.
Er zijn nog geen gegevens bekend over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen. Hierdoor kunnen nog geen uitspraken gedaan worden over eventuele zeldzame bijwerkingen die bij jongvolwassenen (onder de 30 jaar) zijn gesignaleerd, zoals myocarditis en pericarditis. Wel is duidelijk uit onderzoeken dat voor kinderen de kans op myocarditis en pericarditis, maar ook op bijvoorbeeld MIS-C, veel groter is bij het doormaken van een corona-infectie dan als een bijwerking van vaccinatie.
5. Wanneer kunnen zij hun eerste prik krijgen?
Kinderen die in de leeftijdsgroep vallen, kunnen vanaf de tweede helft van januari hun prik halen. Dit kan op de GGD-vaccinatielocaties. Kinderen komen uiteraard altijd met hun ouders of verzorgers. De groep kinderen met verhoogd medisch risico wordt vanaf deze week al uitgenodigd door hun kinderarts. De verwachting is dat hun vaccinaties vanaf 20 december kunnen starten in verband met de te verwachte levering.
- College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
- Rijksoverheid