Is het coronavaccin veilig als je allergisch hebt gereageerd op het griepvaccin?
Veel mensen hebben vragen over de vaccinatie tegen het coronavirus. We ontvingen ook heel wat vragen over het coronavaccin en allergische reacties. Hier zijn de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.
1. Kun je bij een allergie voor een antibioticum ook allergisch zijn voor een coronavaccin?
Mensen met een allergie voor medicatie, zoals antibiotica, hebben geen grotere kans om allergisch te reageren op het coronavaccin. Alleen als je een allergie hebt voor de hulpstoffen polyethyleen glycol (PEG) of polysorbaat mag je het vaccin niet zomaar krijgen. Of als je eerder een ernstige allergische reactie kreeg op een vaccin. Meestal mag je het vaccin dan nog steeds wel krijgen. Maar als dit het geval is, kun je je het beste onder toezicht van jouw arts laten vaccineren op een polikliniek. Twijfel je? Overleg dan altijd eerst met jouw (huis)arts.
2. Kun je bij een voedselallergie, zoals voor pinda’s, ook allergisch reageren op het coronavaccin?
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI) is dit mogelijk, maar onderzoek heeft uitgewezen dat ernstige allergische reacties op het vaccin zeldzaam zijn. Je hebt geen verhoogd risico op een reactie van het coronavaccin. Als je in het verleden eerder (ernstige) allergische reacties hebt gekregen op een bepaald voedingsmiddel, dan kun je je dus gewoon veilig laten vaccineren. Meer informatie over de veiligheid van het coronavaccin vind je op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid.
3. Is het coronavaccin veilig als je allergisch hebt gereageerd op het griepvaccin?
Als je allergisch bent voor een van de bestanddelen die in het vaccin zitten, mag je niet gevaccineerd worden. Bekend is dat de kans op een allergische reactie groter is als je eerder een ernstige allergische reactie kreeg op een vaccin, bijvoorbeeld het griepvaccin. Bekijk de bestanddelen van het coronavaccin en als je twijfelt, overleg eerst met je arts of het in jouw geval veilig is. Voor iedereen geldt het advies 15 minuten na het krijgen van het vaccin op de priklocatie te blijven. Dit om er zeker van te zijn dat mensen geen last hebben van het vaccin. Als je na de eerste coronavaccinatie een ernstige allergische reactie kreeg, mag de tweede prik niet worden gegeven.
Meer informatie over de bestanddelen van het coronavaccin vind je in de bijsluiter van Pfizer/BioNTech en in de bijsluiter van Moderna.
4. Hoe kun je veilig gevaccineerd worden als je vaak allergisch reageert?
De kans op een allergische reactie is heel klein. Tot nu toe zijn er maar weinig mensen die een allergische reactie hebben gehad. Als je allergisch bent voor een van de bestanddelen die in het vaccin zitten, mag je niet gevaccineerd worden. Bekend is dat de kans op een allergische reactie groter is als je eerder een ernstige allergische reactie kreeg op een vaccin of als je allergisch bent voor de hulpstof polyethyleen glycol (PEG). De meeste mensen die dit gehad hebben, kunnen het coronavaccin wel krijgen. Overleg met jouw allergoloog of het vaccin bijvoorbeeld in kleine stapjes aan je gegeven kan worden. Voor iedereen geldt het advies 15 minuten na het krijgen van het vaccin op de priklocatie te blijven. Dit om er zeker van te zijn dat mensen geen last hebben van het vaccin. Als je na de eerste coronavaccinatie een ernstige allergische reactie kreeg, mag de tweede prik niet worden gegeven.
5. Ik draag een epipen, omdat ik bij een wespensteek allergisch kan reageren. Wat zijn mijn risico's bij de vaccins?
Alleen als je allergisch bent voor een bestanddeel van het vaccin mag je niet gevaccineerd worden. De ingrediënten zijn te vinden in de bijsluiter van de vaccins.
6. Kun je gevaccineerd worden als je allergisch bent voor NSAID's?
Ook bij deze vraag geldt: alleen als je allergisch bent voor een bestanddeel van het vaccin.
Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds februari 2021 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM.
- RTL Nieuws
- UMCG
- Centers for Disease Control and Prevention (CDCP)
- RIVM