Voor de zekerheid naar de huisarts
Bij borstkanker zit er een kwaadaardig gezwel in de borst. Ontdek je deze ernstige ziekte op tijd, dan is het meestal goed te behandelen. Deze verschijnselen kunnen erop duiden dat je borstkanker hebt.
Heb je een van de onderstaande symptomen, dan betekent het niet dat je borstkanker hebt. Meestal blijken ze gelukkig onschuldig. Maar, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Ga naar de dokter als je een van deze verschijnselen hebt. Je huisarts kan bepalen of je onderzocht moet worden in het ziekenhuis.
- Een ongewoon knobbeltje.
- Een knobbeltje dat vastzit aan je borsthuid.
- Een knobbeltje dat vastzit aan de spier die achter de borst ligt.
- Elk knobbeltje als je de overgang al achter de rug hebt.
- Schilfers of eczeem op of rond de tepel (en eczeemzalf helpt niet).
- Een kuiltje of deukje in de huid van de borst.
- Ingetrokken tepel.
- Verdikte klier in de oksel of boven of onder het sleutelbeen.
- Rode, warme borst.
- Bruin of bloederig vocht uit je tepel.
- Na de overgang: elke vorm van vocht uit de tepel.
- Een verharding.
- Een verandering op de huid van de borsten. Bijvoorbeeld schilfering, putjes, roodheid, een slecht genezend plekje.
- Pijnlijke, anders aanvoelende plek.
Kortom: ziet een borst er anders uit dan normaal of voelt hij anders aan dan je gewend bent? Laat er voor de zekerheid naar kijken.
Knobbeltje = kanker?
Bij een knobbeltje denk je misschien meteen aan kanker, maar een knobbeltje in je borst wordt meestal niet veroorzaakt door borstkanker. Borsten voelen altijd wel wat onregelmatig en hobbelig aan, vooral rond de menstruatie. Bovendien kan het gaan om een goedaardig knobbeltje. Zoals een met vocht gevuld blaasje, een zogenaamde cyste, of een vetweefsel- of bindweefselknobbeltje. Alleen onderzoek kan uitwijzen of je een goedaardig of een kwaadaardig knobbeltje hebt.
Dit artikel is goedgekeurd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het Wereld Kanker is al meer dan 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker. Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en te leven kunnen we de kans op kanker wel verkleinen.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Borstkanker Vereniging Nederland