6 vragen over trombose

Waardoor ontstaat een stolsel?

Getty Images

De meeste mensen weten wel ongeveer wat trombose is. Maar hoe gevaarlijk het is, wie het allemaal kan krijgen en waardoor het ontstaat? Voor iedereen die wil weten hoe het precies zit, is hier het volledige verhaal.

1. Wat is trombose?

Trombose heeft alles te maken met de mate waarin ons bloed stolt. Ons bloed is vloeibaar zodat het makkelijk door de aderen naar alle organen kan stromen. Bij een wondje zorgt het lichaam ervoor dat het bloed op die plek stolt, zodat we niet te veel bloed verliezen.

Bij trombose stolt het bloed zonder dat er sprake is van een wond: er ontstaat dan een stolsel in het bloedvat. Dat 'bloedpropje' kan het bloedvat ter plekke of verderop in de bloedsomloop helemaal of deels afsluiten.

2. Hoe gevaarlijk is dat?

Wanneer een stolsel vastloopt in een bloedvat is er sprake van een embolie. Gebeurt dit in de hersenen of in de longen dan ontstaat een hersen- of longinfarct. Het weefsel achter zo'n bloedpropje krijgt dan geen bloed en dus ook geen zuurstof meer, waardoor het afsterft. Er ontstaat onherstelbare schade.

3. Krijgen alleen ouderen trombose?

Het komt wel vaker voor bij ouderen, maar in principe kan iedereen trombose krijgen. Als je een erfelijke afwijking hebt die het risico op trombose verhoogt, kun je er zelfs al heel jong mee geconfronteerd worden.

Vrouwen met zo'n genetische afwijking kunnen trouwens beter geen anticonceptiepil slikken, want dat verhoogt het risico op trombose twee tot drie keer. De kans dat een vrouw zonder een erfelijke afwijking trombose krijgt door de pil te slikken, is gelukkig maar heel klein.

4. Waardoor ontstaat een stolsel?

Het bloed kan stollen zodra het niet meer vlot door de aderen stroomt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de samenstelling van het bloed is veranderd of als de bloedvaten aan de binnenkant niet meer mooi glad zijn. Roken, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes en een hoge bloeddruk kunnen onregelmatigheden in de bloedvatwand geven.

Het bloed kan trager gaan stromen als je langdurig bedrust moet houden, als je een gipsbeen hebt of een lange vlieg- of busreis maakt. Ook een hartritmestoornis (boezemfibrilleren) kan een tragere bloeddoorstroming geven: in het hart kan dan een stolsel ontstaan, dat vervolgens in de bloedcirculatie terecht komt.

5. Kun je zelf iets doen om bloedstolsels te voorkomen?

Ja, gezond leven! Minstens een half uur per dag bewegen is belangrijk. Langdurig zitten of stilstaan is beslist niet goed: zorg in ieder geval iedere twee uur voor wat beweging. Verder: gevarieerd en gezond eten, maximaal één glas alcohol (vrouwen) tot twee glazen (mannen) per dag en... stoppen met roken.

6. Is er dan geen gevaar meer?

Een gezonde leefstijl helpt, maar als er een risico op trombose is, zal de arts toch ook antistollingsmiddelen voorschrijven.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine