SOESTERBERG - Het wordt weer vroeger donker. Veel mensen ondervinden daar hinder van, met name in de auto. Onderzoek van Direct Research onder 1000 automobilisten wijst uit dat 42 procent van de Nederlanders moeite heeft om goed te zien in het donker.
Bij vrouwen ligt dit percentage met 55 procent nog een stuk hoger dan bij mannen (32 procent). Nederlanders staan dan ook open voor verbetering: 79 procent is van mening dat er meer voorlichting moet komen over goed zicht in het verkeer.
Nachtblind Veel mensen hebben moeite om in het donker goed te zien. In sommige gevallen is dit erfelijk bepaald, we spreken dan over de oogafwijking nachtblindheid. Mensen die nachtblind zijn hebben tot een uur nodig om te wennen aan het donker om vervolgens weer goed te zien.
Ook mensen die niet nachtblind zijn ondervinden last wanneer zij in het donker deelnemen aan het verkeer. Een snelle omschakeling van donker naar licht is in veel gevallen hinderlijk voor het zicht. "Wanneer je in het donker rijdt en er komt een tegenligger met felle koplampen aan, ervaren veel mensen een tijdelijke verblinding. Deze verblinding levert onveilige situaties op. Veel mensen weten niet dat hier wat aan te doen is", vertelt Kim Wensing, optometrist.
Hinder verminderen De oorzaak van slecht zicht in het donker kan van tijdelijke aard zijn. Zo kan nachtblindheid veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine A.
Wensing: "Naast een check op een tekort aan vitamine A, zijn er meer manieren om zicht in het donker te verbeteren. Zorg ervoor dat je je ogen laat wennen aan het donker voordat je met de auto de weg opgaat door korte tijd in de auto te zitten voordat je de motor start. Wanneer je in het donker vaak onzeker bent op de weg, is het aan te raden een oogmeting te doen. Ook zijn er contrastverhogende nachtbrillen die je helpen in het donker beter te zien".
- Pearle Opticiens