Spataderen behandelen met VNUS

Endoveneuze radiofrequente therapie

Getty Images

Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. Strippen is wellicht de meest bekende. Ook lasertherapie wordt vaak gebruikt. Een ander alternatief is endoveneuze radiofrequente therapie.

De endoveneuze radiofrequente therapie, oftwel VNUS-behandeling bij spataderen is vergelijkbaar met de endoveneuze lasertherapie (EVLT) maar in plaats van laserlicht wordt hierbij radiofrequente energie gebruikt om de spatader te behandelen. Door radiogolven wordt het uiteinde van de katheter verhit tot 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de spatader afgesloten wordt.[ITEMADVERTORIAL]

De vena saphena magna (VSM) is een grote oppervlakkige ader die aan de binnenzijde van het been loopt. De meeste spataderen aan het been betreffen de VSM of haar zijtakken. Bij spataderoperaties wordt de VSM daarom vaak uitgeschakeld. Een andere ader die vaak behandeld wordt, is de vena saphena parva (VSP); een groot, oppervlakkig verlopend afvoerend bloedvat op het onderbeen.

De spataderbehandeling

Een VNUS spataderbehandeling vindt poliklinisch plaats. Je hoeft dus niet te worden opgenomen. Via een prik in de huid met een naald, wordt de te behandelen spatader aangeprikt en wordt eerst een werkkanaal in het bloedvat geplaatst, de zogenoemde sheath. Hierna wordt een katheter in de spatader geplaatst. Met een echo wordt vervolgens de juiste positie van de katheter bepaald. Hierna wordt het been aan de binnenzijde plaatselijk verdoofd, zodat je geen pijn voelt tijdens de spataderbehandeling. In geval van de VSP wordt de kuit verdoofd. Aansluitend wordt met behulp van de katheter de spatader dichtgebrand.

Dichtbranden

De kleine katheter werkt met radiogolven en geeft energie af aan de wand van het bloedvat. De wand van de spatader wordt nu verhit tot 120 graden Celsius waardoor de vaatwand krimpt en de spatader wordt afgesloten. Als het eerste segment van zeven centimeter is behandeld, wordt de katheter zeven centimeter teruggetrokken en wordt het volgende segment van de spatader behandeld. Ieder segment wordt gedurende twintig seconden behandeld. Als de spatader is gesloten wordt het bloed omgeleid via andere gezonde aderen.

Hoe lang duurt de behandeling?

De spataderingreep zelf duurt twee tot drie minuten. De gehele spataderbehandeling inclusief voorbereidingstijd en nazorg duurt gemiddeld twintig minuten.

Wat gebeurt er na de spataderbehandeling?

Na de spataderingreep wordt een drukverband aangelegd. Je hoeft geen elastische kousen te dragen. Wel is het belangrijk dat je regelmatig loopt, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning dien je zo veel mogelijk vermijden. Je kunt vaak de dag na de spataderbehandeling de dagelijkse activiteiten weer hervatten.

Hoe snel verbeteren klachten?

Veel mensen ervaren een snelle verlichting van hun klachten na de spataderbehandeling, zoals minder last van een zwaar gevoel in de benen en moeheid. Het uiteindelijke effect van de spataderbehandeling wordt binnen 1 tot 2 weken ervaren.

Doet de spataderbehandeling pijn?

Klachten van pijn tijdens of na de spataderbehandeling worden nauwelijks ervaren. De verdovingsprikjes kunnen gevoelig zijn.

Zijn er bijwerkingen?

De meeste mensen hebben geen zwellingen, bloeduitstortingen en of littekens na de spataderbehandeling.

Wordt de spataderbehandeling vergoed?

De VNUS spataderbehandeling wordt door alle zorgverzekeraars, afhankelijk van de indicatie (medische noodzaak) volledig vergoed. Een eerste consult om de aard van de spataderen vast te stellen wordt met een verwijsbrief van de huisarts altijd vergoed.

Auteur